Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Cele care nu se vad, instalatie fotografica la MTR

Cele care nu se vad, instalatie fotografica la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 18 august 2022, de la ora 19.30, la Sala Acvariu, la vernisajul instalatiei fotografice Cele care nu se vad. Evenimentul de deschidere va include un open talk cu Diana Lupu, psiholog si psihoterapeut relational. Instalatia fotografica Cele care nu se vad, proiect initiat de compania de teatru independent Vanner Collective, isi propune sa aduca fictiunea in real si sa prezinte 10 personaje feminine din literatura romana, create de barbati, care ies din randuri si sunt vazute prin lentila a 10 fotografe. Cele care nu se vad initiaza un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori barbati, in contextul reprezentarii extrem de precare a scriitoarelor romance in manualele scolare si a unei imagini de cele mai multe ori bi-dimensionale a rolurilor femeii in societatea romaneasca.

Cele 10 personaje feminine alese invita sa fie vazute in profunzime, intr-o lumina noua, desprinse de stereotipii si servesc ca model pentru tinerele adulte, care pot intelege ca pot fi ascultate si pot avea un impact in mediul social similar cu cel al unui baiat.
Astfel, 10 fotografe din Romania au abordat 10 opere literare cu personaje feminine, alaturi de 3 actrite, ce au reprezentat toate personajele, la trei varste diferite, pentru a evidentia ca fiecare femeie contine toate arhetipurile si ca fiecare femeie, indiferent de background, poate intelege empatic traumele si viata oricarui personaj.
Iar, pentru a potenta psihologia personajelor si a nu evidentia mediul in care ele au vietuit conform operelor literare, acestea au fost imortalizate in contexte esentializate si conceptualizate la nivel de costum si scenografie, construite pornind de la intimitatea spatiului propriu fiecarui personaj. Cu ajutorul realitatii augmentate sunt animate in forma video & audio trei dintre triourile de imagini, artistele-performer dand voce si corporalitate personajelor, scotandu-le din sfera 2D, atat fizic, cat mai ales psihologic.
Rezultatul este ca 10 femei se definesc ca OAMENI cu caractere vii, care exista, demne de empatie, descoperire, atentie, iar Cele care nu se vad devin cele care SUNT.
Invitatie la descoperire in afara judecatii, la analiza in afara etichetelor, la imagine in afara conventiilor. Lentila a 10 fotografe s-a indreptat catre 10 femei, caractere, personaje devenite pentru unii stereotipuri, pentru altii legende, pentru putini constrangeri literare, 10 personaje care au devenit altcineva. Cine este un altcineva atunci cand il privesti dand la o parte cliseele, punand in lumina unghiurile uneori invizibile si caracteristicile pe care alteori le ignoram?, povesteste actrita Denisa Nicolae, curatorul proiectului Cele care nu se vad.
Lucrarile sunt semnate de fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Balta, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Usurelu, Irina Gache, Cristina Bobe.
Actrite: Oana Jipa, Corina Moise, Mihaela Radescu.
Curator: Denisa Nicolae.
Univers sonor: Adrian Piciorea.
Video: Sorin Florea.
Texte personaje: Petronela Rotar.
Scenograf expo: Evelina Dobre.
AR: Augmented Space Agency. 
Instalatia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana in 2 septembrie 2022, de marti pana duminica, orele 10:00-18:00. Lunea este inchis. Intrarea este libera.
La vizitarea instalatiei se recomanda folosirea castilor de telefon, 3 dintre lucrari avand interventie AR.
Multe detalii despre proiect se gasesc pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/383444967191901/
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.
Produs de Vanner Collective.
Proiect co-finantat de AFCN.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.