Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Dracula, voievod si vampir

Dracula, voievod si vampir

Email Imprimare

In perioada 9 iulie – 10 octombrie 2010, parterul Galeriei Nationale din incinta Muzeului National de Arta al Romaniei gazduieste expozitia Dracula, voievod si vampir. Dupa ce a fost prezentata in 2008 la Innsbruck, de catre Kunsthistorisches Museum din Viena, expozitia de la Bucuresti readuce in prim-plan figura voievodului Vlad Tepes, redeschizand dezbaterea asupra vampirismului, in context istoric si documentar.

Vizitatorii expozitiei pot admira, pe langa obiectele imprumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania si Slovenia si piese incluse in patrimoniul national de la Muzeul national de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Peles, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Cinegetic al Carpatilor.
Piesa centrala a expozitiei, prezentata in premiera publicului roman, este portretul domnitorului Vlad Tepes, pastrat, timp de mai bine de patru secole, la castelul Ambras, situat in apropiere de Innsbruck.  Expozitia Dracula, voievod si vampir este stucturata in patru sectiuni. Prima dintre acestea este consacrata legendelor tesute in jurul imaginii voievodului roman din secolul al XV-lea. Personalitatea lui Vlad al III-lea, supranumit Dracula, este adusa in prim-plan prin intermediul unor documente istorice, precum cripto-portretul (portretul deghizat) voievodului din panoul Hristos in fata lui Pilat, in care in fizionomia lui Pilat se disting trasaturile lui Vlad Tepes. Cea de-a doua sectiune se concentreaza asupra conflictelor dintre turci si crestini in Europa de sud-est a secolelor XV-XVIII, dar si asupra influentelor culturale din aceasta perioada. A treia sectiune, ilustrata prin gravuri de epoca, scrisori si tratate pentru vindecarea de boala vampirismului vizeaza mitul vampirismului atat din perspectiva istorica, in contextul ciocnirilor dintre crestini si musulmani, cat si literara, de la Homer si Ovidiu la Goethe, Byron sau Bram Stoker. Ultima sectiune este dedicata transpunerilor cinematografice ale mitului vampirismului, urmarind evolutia personajului Dracula in cinematografia mondiala. Zilnic, vizitatorii au ocazia sa vizioneze filmul Nosferatu, Simfonia groazei, o productie Germania, 1922, un clasic al cinematografului german expresionist.
Programul de vizitare a expozitiei Dracula, voievod si vampir este de miercuri pana duminica, intre orele 11-19. Tariful este de 8 lei (pret intreg) si 4 lei (pret redus, pentru elevi, studenti, pensionari si posesori de card Euro 26 – cu varsta pana in 26 de ani). Intrarea este gratuita in prima miercuri a fiecarei luni.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.