Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Marianne, muza a creatorilor

Marianne, muza a creatorilor

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei, Agentia Arts Talents, Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei in Romania au placerea sa va invite vineri, 25 martie, orele 18.30 la vernisajul expozitiei Marianne, muza a creatorilor. Expozitia face parte din seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei (20 martie) si este inclusa in manifestarile din cadrul Festivalului de Moda Pasarela.
Expozitia ilustreaza cateva dintre modurile in care personajul alegoric Marianne – simbolul Republicii Franceze si intruchipare a idealurilor revolutionare de libertate, egalitate, fraternitate – a inspirat si continua sa inspire numerosi creatori din lumea modei, a cinematografiei si a artelor spectacolului.

Sunt expuse 26 de schite in guasa, realizate de creatorii de costume Alfred Choubrac si Minon la inceputul anilor 1900 pentru studiourile de film Pathé si Gaumont, care ilustreaza o Marianne diferita de reprezentarile traditionale. Razboinica sau seducatoare, simbol al libertatii si al pacii, figura iconica atemporala, Marianne nu mai poarta vesmantul drapat, in stilul antichitatii greco-romane, si boneta frigiana, atributul sclavilor eliberati, ci apare in rochie de bal, mantou sau tutu, cocheteaza cu transparente de tul sau voal, se acopera cu matase si tafta, poarta coafuri moderne. Nu renunta insa la accesoriile sale simbolice: drapelul, balanta, spada, cununa de lauri.
Alaturi de lucrarile de grafica, expozitia prezinta 6 rochii semnate de sase creatori talentati - Lefranc Ferrant,  Margareth & moi,  Stéphanie Renoma, Katherine Pradeau, Edward Achour si Repetto - care o reinterpreteaza pe Marianne in spirit contemporan. In pandant cu rochiile designerilor francezi, expozitia include si creatiile vestimentare ale unor autori romani de succes: Wilhelmina Arz, Claudia Castrase, Lena Criveanu, Kristina Dragomir, Cristian Samfira, Florin Dobre, George Neagu, Iris Serban si Adelina Ivan.
Marianne, figura alegorica a valorilor statului francez inca din 1792, este un simbol important pentru poporul francez, reprezentarile acesteia evoluand in functie de epoca. De la busturile clasice prezente in aproape toate institutiile statului, la celebra reprezentare din tabloul lui Delacroix Libertatea calauzind poporul si pana la prezenta astazi pe monede si pe logo-ul oficial al guvernului francez, Marianne este un personaj actual si, asa cum o dovedeste expozitia de fata, o eterna sursa de inspiratie pentru artisti.
Expozitia a fost conceputa de Didier Jovenet si Romain Leray de la Agentia Arts Talents www.artstalents.com si a mai fost prezentata in 2007 la Palatul Elysée, cu ocazia Zilelor Patrimoniului.

   



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.