Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitie de gravura japoneza la Muzeul National de Arta

Expozitie de gravura japoneza la Muzeul National de Arta

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 28 aprilie, orele 18.30 la vernisajul expozitiei de gravura japoneza Pelerinaj la Muntele Fuji, Gravuri de Katsushika Hokusai. Curatorul expozitiei este doamna Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala.
Expozitia este organizata in semn de omagiu si de solidaritate fata de poporul japonez, greu incercat in urma recentelor evenimente tragice care avut ca punct de pornire cutremurul din 11 martie. Apeland la mijloacele sale specifice, prin intermediul imaginii si al informatiei culturale, Muzeul National de Arta al Romaniei se alatura manifestarilor de simpatie, admiratie si respect pentru modul exemplar in care Japonia a reactionat la drama care a produs enorme pagube umane si materiale.
Publicul este invitat intr-o calatorie imaginara in arhipelagul japonez, asa cum a ilustrat-o marele gravor Katsushika Hokusai (1760-1849) in seria intitulata Cele treizeci si sase de vederi ale muntelui Fuji. Aceasta serie de gravuri, careia autorul i-a adaugat ulterior inca zece lucrari, a fost publicata pentru prima data intre anii 1829-1833.
Datorita imensului lor succes, cele 46 gravuri au fost imprimate in mai multe editii, atat in timpul vietii lui Hokusai, cat si postum. In cadrul expozitiei sunt expuse un numar de 38 piese din colectiile MNAR, publicate in tiraje moderne, de buna calitate, la inceputul secolului al XX-lea.
Peisajele lui Hokusai marcheaza un moment de varf in istoria artei japoneze de tip ukiyo-e (imagini ale lumii trecatoare). Popularitatea extraordinara de care s-au bucurat gravurile se explica prin importanta muntelui Fuji in mentalul colectiv japonez. Motiv simbolic unificator al compozitiilor, infatisat in toate anotimpurile si in varii ipostaze, Fuji devine subiect al unei complexe meditatii asupra relatiei om-natura si a fragilitatii conditiei umane.
Viziunea artistica originala a lui Hokusai se manifesta in redarea scenelor de viata cotidiana, ce ocupa un loc semnificativ in economia imaginii si care au adus un plus de noutate seriei. Surprinse in diverse indeletniciri, pe mare, la munca sau in momente de odihna, aflate in armonie sau in lupta cu natura, personajele lui Hokusai sunt realizate cu un realism mai putin obisnuit pentru traditia artistica japoneza.
Pentru amatorul de arta european, lucrarile maestrului Hokusai prezinta un interes special datorita sintezei novatoare intre limbajul plastic specific oriental si modul occidental de reprezentare perspectivala a spatiului. Nu este de mirare ca exemplare din aceasta serie monumentala au exercitat o puternica influenta asupra unor artisti europeni din secolul al XIX-lea, continuand sa fascineze si sa inspire pana in zilele noastre.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.