Marti, 15 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta Iubirea ca tema ovidiana in arta europeana a secolelor XVI-XVII

Conferinta Iubirea ca tema ovidiana in arta europeana a secolelor XVI-XVII

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa participati sambata, 7 februarie 2015, ora 11.00, la conferinta Iubirea ca tema ovidiana in arta europeana a secolelor XVI-XVII, prilejuita de expozitia Ars Amandi. Tema iubirii in arta europeana a secolelor XVI–XIX. Conferinta este sustinuta de Patricia Badulescu, unul dintre autorii catalogului care insoteste expozitia si specialist in studiul Renasterii si al Manierismului in arta italiana.
Intalnirea are loc in sala de proiectii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervari prealabile prin e-mail la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la telefon 021.314.81.19.

Conferinta Iubirea ca tema ovidiana in arta europeana a secolelor XVI-XVII porneste de la titlul expozitiei, inspirat de faimosul poem Ars Amatoria scris de Ovidiu. Centrata pe avatarurile temei iubirii, expozitia nu este plasata intamplator sub semnul referintei la poetul latin. Scrierile sale abunda in istorisiri cu intriga erotica si ocupa un loc privilegiat in canonul literar care a influentat arta secolelor XVI-XVII. Artistii acestei perioade au gasit in textele ovidiene nu numai subiecte mitologice pentru lucrari cu un continut narativ (historiae) sau alegoric (poesie), dar si o ars poetica in masura sa justifice anumite tendinte autoreflexive.
Expozitia Ars Amandi. Tema iubirii in arta europeana a secolelor XVI–XIX cuprinde o selectie de saptezeci si trei de lucrari (pictura, desen si gravura) din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului National Brukenthal din Sibiu si al Bibliotecii Academiei Romane - Cabinetul de Stampe. Cu acest prilej sunt prezentate opere de arta putin sau deloc cunoscute - multe in premiera absoluta, dupa ce au fost recent restaurate.
Expozitia ilustreaza o tema recurenta in arta europeana, abordata intr-o maniera diversa de pictori italieni, neerlandezi, francezi si germani. Printre lucrarile vedeta se numara tablouri pictate de Giovan Francesco Maineri (Alegorie I si Alegorie II), Abraham van der Schoor (Concertul) sau Marco Liberi (Diana si Endymion), versiuni de atelier sau copii dupa Jan Gossaert (Tarquiniu si Lucretia), Jacopo Palma cel Batran (Venus si Amor) sau Bartolomeo Schedoni (Caritatea), dar si lucrari de grafica precum cele realizate de Marcantonio Raimondi (Judecata lui Paris), Hendrik Goltzius (Venus si Amor cu un faun), Aegidius Sadeler (Portretul lui Bartholomeus Spranger si al sotiei sale Christina Müller) sau Albrecht Dürer (Hercule la rascruce).
Structurata in patru sectiuni: Mitologia iubirii, Amorul in lumea literelor, Iubirea (de)sacralizata si Alegorii si simboluri, expozitia Ars Amandi. Tema iubirii in arta europeana a secolelor XVI–XIX  poate fi vizitata pana la data de 29 martie 2015 la parterul Galeriei Nationale.
Tarif: 10 lei (nu include vizitarea expozitiei)
Inscrieri la: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau 021.314.81.19
 Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.