Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta in cadrul expozitiei Modele de comportament in secolul al XVIII-lea

Conferinta in cadrul expozitiei Modele de comportament in secolul al XVIII-lea

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa participati sambata, 14 martie, ora 12.00, la conferinta Limbajul gesturilor in Epoca Luminilor si ilustratia de carte in romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïseâ€, sustinuta de Nicoleta Badila in expozitia Modele de comportament in secolul al XVIII-lea.
Participarea se face pe baza de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Se plateste biletul de acces in expozitie.
Inca din cele mai vechi timpuri, gestul a fost incarcat cu semnificatie, fie sub aspectul unui mesaj social, fie ca evidentiere a trairilor interioare. Imaginile artistice au profitat din plin de aceasta incarcatura simbolica pentru a transmite mesaje privitorilor prin gesturile personajelor reprezentate.
Conferinta are ca punct de plecare definitia din L’Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, conform careia gestul este o miscare exterioara a corpului si a fetei, una dintre modalitatile primare de exprimare a individului. Se va analiza, in contextul secolului al XVIII-lea, relatia dintre gesturile spontane ca manifestare a pasiunilor umane si gesturile conventionale ca expresie a controlului rational al emotiilor.
Ilustratia romanului Julie ou la Nouvelle Héloïse de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marcheaza interesul secolului al XVIII-lea pentru gestica, intr-o perioada in care artistii i-au subliniat importanta. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse in expozitia Modele de comportament in secolul al XVIII-lea ofera o perspectiva dubla a controlului emotiilor si limitarii dorintelor in spatiul public si privat, de la ipostazele pasionate ale personajelor la afisarea unui comportament controlat de ratiune.
Expozitia Modele de comportament in secolul al XVIII-lea cuprinde o suta cinzeci si sapte de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, expuse pentru prima data si valorificate dintr-o perspectiva interdisciplinara, definitorie pentru  perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrarile sunt relevante pentru normele de conduita in spatiul public si domestic al secolului al XVIII-lea si, intr-o anumita masura, pentru contextul educational actual.
In afara mesajului educational, adesea moralizator, lucrarile prezentate in expunere se disting si prin calitatea executiei, fiind reprezentative pentru epoca de inflorire a stampei, o perioada de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflecta un interes crescut pentru arta si reproduc, in mare parte, picturi celebre ale unor mari artisti ai vremii, precum: Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet si William Hogarth.
Expozitia Modele de comportament in secolul al XVIII-lea poate fi vizitata pana pe data de 19 aprilie 2015.
Tarif: 10 lei (pret intreg)/pensionari: 5 lei/elevi si studenti: 2,5 lei/prescolarii au acces gratuit
Inscrieri: telefon 021.314.81.19 sau e-mail la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , de luni pana vineri in intervalul orar 10.00 – 16.30      
    
    
    
    
 


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.