Miercuri, 19 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Istoria umila - Expozitie de pictura de Ion Anghel

Istoria umila - Expozitie de pictura de Ion Anghel

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 22 aprilie 2015, de la ora 18, la Sala Foaier, la vernisajul expozitiei artistului Ion Anghel, Istoria umila.
Eu la orice casa / Sunt sluga aleasa / Eu pe orisicine / Intampin cand vine. Acesta este inceputul unei ghicitori populare care desemneaza usa, umila usa de umila casa taraneasca. Cea pe care acum inspiratul pictor Ion Anghel o preschimba in eroul unei expozitii de rara originalitate.
Tanarul artist, care si-a dobandit laurii academici cu un doctorat dedicat obiectului, face din obiectualitatea cea mai modesta o autentica opera vizuala.

La trei ani dupa o remarcabila expozitie din cuhnia Mogosoaiei, Ion Anghel dovedeste cu asupra de masura ca o coborare spre stratul taranesc al civilizatiei noastre poate si trebuie sa fie, mult dincolo de preluarea simpla a motivului plastic, o apropiere conceptuala. Caci la nivelul conceptului imi apare randuirea a numeroase usi de casa din satele de campie si de deal ale Buzaului si Prahovei, de la Plopeasa de sus si Jilava, de la Puchenii olarilor si Ratestii cei cu manastirea pictata acum aproape doua veacuri de pitarul Nicolae Teodorescu; acel nivel in care exista o certa magie a portii, veghind nasteri, casatorii si morti ale satenilor, din generatie in generatie.

Usile lui Ion Anghel tin, intr-un fel, de minimalismul unei arte povera autohtone, convocand obiectul taranesc care primeste o haina moderna. Intre geamurile usilor s-au asezat, iarasi taraneste ziare, dar si plante, iar autorul descoperind, cu revolta, vechi tiparituri bisericesti aruncate la gunoi, le salveaza expunandu-le aici ca pe niste pretioase tablouri populare.

Insa, pe vechiul lemn salvat si el, Ion Anghel adauga, pictate cu o imediatete evidenta, ba siluete geometrice de sfinti in care s-au infipt table ruginite sau siluete pereche a Mortii cu coasa de aur, ba conturul de diavol prabusit in iad si purtand ironic masca de carnaval, ba un sir de unelte din gospodaria fiecarui taran, ba cuceritoarea imagine a unui licorn ecvideul fermecat amintit in scrierile vechi drept monoteros.

Ion Anghel care a copilarit in universul unor asemenea case cu usi de poveste se dovedeste a fi un deschizator de porti spre universul cel mai simplu si cel mai romanesc al istoriei tarii prin cei mici spre a cita in incheiere cuvintele marelui Iorga. (Acad. Razvan Theodorescu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.