Duminica, 1 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Antena Satelor a deschis Lada de zestre la Muzeul Satului

Antena Satelor a deschis Lada de zestre la Muzeul Satului

Email Imprimare

Satul comorilor, un proiect editorial marca Radio Romania Antena Satelor menit sa promoveze tezaurul spiritual, traditional si identitar al satului romanesc, are loc, pe timpul verii, la fiecare sfarsit de saptamana, intre orele 13.00-15.00, la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti.
Cele 26 de editii ale emisiunii Lada de zestre transmise din incinta muzeului, precum si evenimentele tematice ce se vor desfasura aici aduc mai aproape de public arta populara, mestesugurile, traditiile, muzica autentica si oamenii satului romanesc.
Primele doua editii au fost dedicate Frumosului feminitatii in cultura romaneasca, iar urmatoarele au adus la microfon pe luminatorii satelor: dascalii copiilor din scolile rurale, oamenii de cultura originari din satele romanesti, preotii care schimba destine sau care pun umarul la propriu sa scoata la lumina sate care si acum zac in bezna.

In perioada 20-21 iulie, satul muzeu - ca de altfel toate satele din Romania, a fost cuprins de magia Sanzienelor. Grupuri de copii s-au perindat la microfon, au cantat si au dansat Paparudele, invocand ploaia, iar ploaia a venit, cu promisiunea belsugului. Timp de doua zile, in editiile speciale ale emisiunii Lada de zestre, transmise in direct de la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, am venit in intampinarea acestei sarbatori pline de mister si magie cu povesti de demult, cununi de flori, cantece si emotia redescoperirii vechilor ritualuri.
Oaspetii evenimentului – conferentiar univ. dr. Ioana Fruntelata, Florin Boita (tanar interpret din Banat, absolvent al Conservatorului din Timisoara), Mihaela Pitigoi (o tanara de doar 18 ani, care a interpretat melodii la caval, fluier si ocarina) si Georgiana Manaila (viitor medic, dar si talentata interpreta a cantecului teleormanean), au sporit in editia derulata sambata, 20 iunie, farmecul sarbatorii dedicate Sanzienelor si Dragaicei.
Ziua de duminica, 21 iunie, a fost atat pentru cei din echipa emisiunii Lada de zestre - Ileana Vieru, Lorena Oltean, Bogdan Ionescu, cat si pentru vizitatorii Muzeului Satului, un minunat prilej de intalnire cu copiii din grupul folcloric Zestrea ilfoveana, coordonat de Eugenia Moise Niculae. Tanarului interpret prahovean Traian Francu a dezvaluit publicului prezent preocuparea sa de a colectiona si tezauriza obiecte vechi din gospodaria traditionala, in vederea crearii unui muzeu etnografic in satul natal, Slon.
Doua povesti fascinante au fost rostite in cele doua emisiuni de etnologul Mihai Camilar de la Centrul Cultural Bucovina. Personajele principale ale acestor povesti au fost Sanzienele si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, celebrat in aceeasi zi de 24 iunie.
N-au lipsit, in aceste zile, nici referintele de antropologie culinara ale Simonei Lazar, aflate sub semnul ritualurilor verii: ghizmana - preparat specific Caloianului si dulceturile si lichiorurile din plante medicinale, culese in preajma Sanzienelor.
In weekend-ul urmator, a fost sarbatorita una dintre marile sarbatori ale crestinatatii: Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti a organizat Targul Sfintilor Apostoli, cu demonstratii mestesugaresti, medalioane muzicale si coregrafice, expozitii si alte evenimente, integrate in direct in emisiunile noastre.
Prin aceste editii estivale, realizate in parteneriat cu Muzeul National al Satului, Antena Satelor se intoarce acasa, in sat, asezandu-se la masa cea mare a familiei sale ce numara 800.000 de suflete, cei 800.000 de mii de radioascultatori din fiecare zi. (Foto: Simona Lazar, Ovidiu Florea)


 


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.