Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia

Email Imprimare

In data de 15 ianuarie 2016, de la ora 17.00, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia gazduieste, in Sala Marian Papahagi, un eveniment dedicat Zilei Culturii Nationale 2016 si poetului Mihai Eminescu, la 166 ani de la nastere. Evenimentul, cuprinde conferinta Un nou Eminescu? de Ioana Bot, profesor in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, o lectura bilingva de poezie de Mihai Eminescu, coordonata de actrita Margherita Stevanato si realizata in colaborare cu studentii Lectoratului de limba, cultura si literatura romana al Departamentului de Studii Lingvistice si Culturale Comparate de la Universitatea Ca' Foscari din Venetia si proiectia unor fragmente din documentarul La Portile ceriului de Grigore Lese.

Ioana Bot este profesor universitar, critic si istoric literar, eseist si eminescolog, specializata in poetica istorica, istoria ideilor literare si in istoria literaturii romane din secolele XIX si XX. Este autoarea a peste 300 de studii, articole de specialitate si volume de literatura romana, dintre care amintim: Eminescu si lirica romaneasca de azi (1990), Poezia patriotica romaneasca. Antologie de texte comentate (2001), Histoires litteraires (2003), Sensuri ale perfectiunii. Literatura cu forma fixa ca incercare asupra limitelor limbajului (2006), Eminescu explicat fratelui meu (2012) etc. Este, de asemenea, directoarea Scolii doctorale de studii lingvistice si literare a Universitatii din Cluj-Napoca, membra in mai multe societati stiintifice si culturale, ori comitete redactionale, coordoneaza doua colectii editoriale pentru editurile Limes si Metispress si participa la numeroase proiecte de cercetare internationale.
Margherita Stevanato a studiat arta teatrala la Scuola del Teatrino della Murata, apoi la Scuola Teatrale del Teatro Verdi di Padova, pregatire continuata, ulterior, cu numeroase stagii si experiente artistice. In prezent alterneaza activitatea de actrita de teatru cu cea de regizor al unor spectacole in care interpreteaza si de organizator de lecturi pentru institutii publice sau private din regiunea Veneto (Ateneo Veneto, biblioteci). Coordoneaza intalniri si cursuri de lectura pentru copii si adulti.
Conferinta si lectura se vor alterna intr-o succesiune care le va pune, pe fiecare, in valoare. Versurile vor fi citite in limba romana de studentii: Roxana Roman, Kyriaki Tsoumaka, Veronica Ichim si Tudor Enache si in limba italiana de Margherita Stevanato. Fragmentele de documentar vor completa aceasta intalnire dedicata literaturii si culturii traditionale romane.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.