Duminica, 8 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Brancusi. Forme in alb si negru, expozitie de fotografie la MNAR

Brancusi. Forme in alb si negru, expozitie de fotografie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza in perioada 18 februarie - 29 mai 2016, in Salile Kretzulescu, expozitia Brancusi. Forme in alb si negru. Expozitia face parte din Programul national 140 de ani de la nasterea marelui sculptor Constantin Brancusi, initiat de Ministerul Culturii si propune o selectie de 40 de tiraje moderne dupa cliseele realizate de Brancusi la Paris: aspecte din atelier si sculpturi aflate in diferite stadii de lucru. Pe langa fotografii, in expozitie se regasesc si doua module interactive din atelierul Pasarea ascunsa-n piatra, gazduit in corpul Stirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialistii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrarile lui Brancusi.

Cele doua module aduse in expozitie ofera acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi in mod ludic universul sculptorului. Atat fotografiile, cat si modulele interactive au fost donate Muzeului National de Arta al Romaniei de Muzeul National de Arta Moderna – Centrul Georges Pompidou din Paris in 2006, respectiv 2007. Primele fotografii ale lucrarilor lui Brancusi au fost facute de fotografi anonimi de la inceputul secolului XX. Curand insa, artistul incepe sa foloseasca el insusi aparatul de fotografiat, din 1921 luand lectii de fotografie cu Man Ray, celebru deja in domeniul fotografiei de avangarda. Pentru Brancusi, care era preocupat in mod special de exploatarea efectelor de lumina in sculptura, trecerea la fotografie a fost cat se poate de fireasca.
Se pare ca aceasta hotarare a fost luata in urma unei dispute cu un fotograf aflat in atelierul sau. In timpul unei sedinte foto, a observat ca unul dintre bronzurile sale nu are stralucirea obisnuita; din discutia cu fotograful, a aflat ca acesta pudrase lucrarea pentru a-i atenua efectele de lumina. De atunci, Brancusi a decis sa-si fotografieze singur lucrarile, promovandu-si astfel mai eficient opera si in afara Parisului. Atent la reactia publicului, el a inceput sa raspandeasca imagini ale atelierului, precum si ale diferitelor stadii sau variante ale lucrarilor.
In ziua de 19 februarie 2016, in expozitia Brancusi. Forme in alb si negru intrarea este libera. Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.