Luni, 9 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Pe urmele comorilor uitate ale comunitatilor sasesti din jurul Fagarasului

Pe urmele comorilor uitate ale comunitatilor sasesti din jurul Fagarasului

Email Imprimare

Asociatia Renascendis deruleaza in perioada iulie-noiembrie 2016 proiectul Resturi si rosturi. Comori uitate ale comunitatilor sasesti din jurul Fagarasului, prin care se urmareste inventarierea completa a obiectelor cu valoare istorica si artistica pastrate in cele noua biserici sasesti (fortificate sau nu) arondate Parohiei Evanghelice din Fagaras, judetul Brasov. Astfel, vor fi identificate si documentate piese de orfevrarie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, carti si documente existente in bisericile evanghelice din municipiul Fagaras si localitatile Barcut, Felmer, Rodbav, Selistat, Soars, Jibert, Lovnic si Sercaia.

O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atat specialistilor, cat si publicului larg. Adesea aflate in stare de conservare precara, ele risca sa fie distruse sau sa dispara din cauza ca nu li se cunoaste valoarea. Proiectul isi propune documentarea si salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor in circuitul stiintific si, pe cat posibil, in cel turistic, dar si valorificarea lor pentru comunitatile locale. Alaturi de inventarul care va cuprinde imagini ale obiectelor insotite de descrierea lor si informatii de specialitate, in cadrul proiectului vor fi realizate si produse de promovare turistica: un website cu informatii despre cele noua obiective (cinci biserici medievale fortificate si patru biserici din secolul al XIX-lea) si cele mai valoroase si interesante obiecte care pot fi vazute acolo, harti cu trasee intre locatii si o expozitie itineranta de fotografie.
O alta componenta importanta este cea educativa. Pentru aceasta, proiectul prevede realizarea unei carti de colorat cu o selectie din obiectele cercetate, care va fi folosita in cadrul unor ateliere interactive organizate pentru copiii din localitatile incluse in proiect. Scopul acestor activitati este de a-i familiariza pe copii cu aspecte ale istoriei locale, de a-i apropia de patrimoniul cultural local utilizat ca resursa de invatare activa.
Asociatia Renascendis este o organizatie neguvernamentala nonprofit, infiintata in anul 2012, ale carei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea si reutilizarea patrimoniului cultural material si imaterial, mobil si imobil din Transilvania, ajutorarea comunitatilor rurale si urbane slab dezvoltate in procesul de refacere economica, sociala si dezvoltare sustenabila, precum si sprijinirea tinerilor - in special a studentilor si cercetatorilor debutanti in demersurile lor de specializare profesionala. Asociatia Renascendis isi desfasoara activitatea in satul Felmer, comuna Soars, unde a preluat in administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, cladirea fostei scoli evanghelice si fosta casa parohiala evanghelica, pentru a le restaura, moderniza si reutiliza in beneficiul comunitatii locale si pentru propriile proiecte.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.