Duminica, 13 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Toamna aduce Roade de Zestre la Castelul Bethlen-Haller

Toamna aduce Roade de Zestre la Castelul Bethlen-Haller

Email Imprimare

Piese pretioase din colectia Zestrea, inspirate de straiele medievale ale domnitelor si reginelor, precum si de motivele iilor romanesti traditionale, sunt expuse in luna octombrie la Castelul Bethlen-Haller, simbol de pret al companiei Jidvei. Colectia Zestrea by Liliana Turoiu, promotoare a valorilor autentice romanesti, fie ele etnografice, istorice sau oenologice, isi adauga, astfel, inca un loc celebru, incarcat de istorie si de simboluri, in impresionantul palmares expozitional.

Culegem roadele zestrei pur romanesti
In colectia Zestrea, fota, ia, braul sau ilicul sunt surse de inspiratie pentru broderii moderne utilizate in creatii vestimentare contemporane, imbinand maiestria materialelor pretioase, precum dantela, tul, catifea si matase metalizata, si a broderiilor elaborate, de inspiratie medievala. Zestrea by Liliana Turoiu este mai mult decat o colectie de vesminte: este un proiect cultural de promovare a identitatii nationale, cu un puternic caracter educational, intercultural si adresat celor preocupati de traditie, valori autentice si moda. Proiectul cuprinde atat colectia vestimentara moderna, inspirata din costumul traditional romanesc, cat si un album de arta si costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.
Nu intamplalor, deci, zestrea romaneasca etnografica, cea culturala si cea oenologica s-au intalnit intr-un parteneriat de succes, prin expozitia Roade de Zestre de la Castelul Bethlen-Haller, al carei vernisaj a avut loc pe 15 octombrie.
Vernisajul a fost marcat de un recital inedit de folclor cu pian, sustinut de interpreta Ioana Maria Ardelean si de profesorul Aurel Mustatea. Un recital-calatorie, cum le place protagonistilor sa il numeasca, care i-a purtat pe cei prezenti inspre trecut si radacini, aducand intr-o lumina noua, in straie neobisnuite, cantecul popular din zona Bistritei-Nasaud, a Muresului si a Maramuresului. Expozitia va fi gazduita de Castelul Bethlen-Haller pana la sfarsitul lunii octombrie 2016, continuand, astfel, traditia companiei Jidvei de a organiza, in zona Jidvei - Alba Iulia, evenimente si manifestari menite sa promoveze cultura etnografica, pastrarea traditiilor, descoperirea sau sustinerea talentelor care duc mai departe zestrea folclorica romaneasca, de o inestimabila valoare.

Un simbol al vinurilor desavarsite, inconfundabile
Construit in 1560 de cancelarul Transilvaniei Bethlen Miklos si refacut in sec. 17 dupa modelul de arhitectura renascentista franceza al castelului Chambord de pe Valea Loirei, Castelul Bethlen-Haller domina somptuos colina Cetatii de Balta, fiind un simbol de pret al Jidveiului. Din 1560 dateaza, inca nealterate, poarta veche a castelului, cu scripetele sau original, o usa frumos sculptata in piatra si scara de lemn de intrare in pivnita de la subsol. Actualmente proprietate a familiei Necsulescu, fondatoarea companiei Jidvei, castelul, ce poarta inca pe frontispiciu blazonul princiar original, este cu circuit inchis, fiind destinat oenoturismului - degustarilor si evenimentelor de promovarea celebrelor vinuri de Jidvei.
Zestrea oenologica a domeniului Jidvei o reprezinta, evident, intinsa podgorie de pe Tarnave, cu soiurile albe de calitate, precum Feteasca Regala, Feteasca Alba, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, dar si soiuri negre precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot ori Syrah. Jidvei se mandreste cu vinuri nobile, asa cum sunt cele din gamele Castel, Tezaur,  cupajele din gama Mysterium sau vinurile din gama Owner’s Choice — aceasta gama exclusivista reunind unele dintre cele mai apreciate si impunatoare vinuri produse de Jidvei, "Ana" si "Maria", alese cu grija pentru a face parte dintr-o colectie recomandata de proprietar. Jidvei este, nu in ultimul rand, renumit si pentru spumantele sale efervescente si rafinate, premiate de-a lungul anilor: Romantine, Jidvei si Margaritar.
Ca un adevarat ambasador al turismului si al valorilor romanesti, creatoarea Liliana Turoiu – artist plastic si Lector Universitar Doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti –a sprijinit intotdeana cultura romaneasca, atat prin colectiile si expozitiile sale de arta si costum contemporan, cat si prin numeroase conferinte sustinute in cadrul unor prestigioase institutii academice romanesti si internationale.
Mai multe detalii despre proiectul Zestrea aflati de pe lilianaturoiustudio.com, zestrea-collection.com, precum si de pe pagina facebook Liliana Turoiu Studio - Official


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.