Marti, 26 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Sulina, poarta spre lume a economiei romane, conferinta la IRCCU de la Venetia

Sulina, poarta spre lume a economiei romane, conferinta la IRCCU de la Venetia

Email Imprimare

Joi, 27 octombrie 2016, incepand cu ora 18.00, in Sala Marian Papahagi a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, institutia romaneasca din orasul istoric italian, beneficiind de sustinerea Institutului Cultural Roman, va organiza conferinta Sulina, poarta spre lume a economiei romane, sustinuta de prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu (Universitatea Dunarea de Jos din Galati/Fellow al New Europe College din Bucuresti/Research Fellow al Universitatii din Utrecht), urmata de proiectia filmului documentar Sulina.

Conferinta isi propune sa prezinte auditoriului aspecte relevante din evolutia istorica a orasului multicultural si multietnic Sulina, care a reprezentat o adevarata poarta spre lume a economiei romanesti din perioada liberalizarii regimului navigatiei comerciale in bazinul Marii Negre, ca urmare a efectelor Tratatului de la Adrianopol (1829), si pana la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial in 1916.
Conferinta va contribui la mai buna cunoastere a contributiei culturale si istorice a comunitatilor etnice din Sulina veacurilor XIX-XX la procesul de dezvoltare economica si urbanistica a orasului-port romanesc. Conferinta va fi sustinuta de unul dintre specialistii recunoscuti in istoria porturilor de la gurile Dunarii in perioada moderna, istoric, cadru didactic universitar, autor al volumului International Trade and Diplomacy at the Lower Danube: The Sulina Question and the Economic Premises of the Crimean War, Editura Istros a Muzeului Brailei Carol I, Braila, 2014.
In incheierea conferintei, va fi proiectat filmul documentar Sulina, pelicula realizata prin prelucrarea critica a unei varietati de materiale filmate in orasul-port incepand din perioada interbelica si pana la finele anilor '40 ai secolului trecut. Filmul documentar constituie o fresca a mediului multicultural si multietnic din portul dunarean, unde comunitatile locale au constituit un univers urban in care diferitele culturi s-au dezvoltat armonios si au inregistrat reusite notabile prin exponentii intelectuali si antreprenoriali ai acestora, influentandu-se reciproc si convietuind intr-un climat in general propice unei efervescente a vietii economice si culturale ce a marcat etapele modernizarii si progresului economic, social si institutional al Vechiului Regat si al Romaniei interbelice. Modernizarea si intretinerea senalului navigabil al Dunarii, ca urmare a lucrarilor hidrotehnice intreprinse de Comisia Europeana a Dunarii, a avut impact direct si asupra vietii urbane din portul Sulina, a dezvoltarii infrastructurii si a utilitatilor publice. Sulina a cunoscut decenii de spectaculoasa dezvoltare economica si de inflorire culturala in perioada in care Comisia Europeana a Dunarii a avut sediul operativ in acest oras-port.
Mai multe detalii gasiti pe www.icr.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.