Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Punte intre doua lumi – florile lui Luchian, o expozitie-medalion la MNAR

Punte intre doua lumi – florile lui Luchian, o expozitie-medalion la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa vizitati, incepand cu data de 16 noiembrie, o miniexpozitie dedicata lui Stefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea caruia se implinesc o suta de ani. Expozitia deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic in expozitiile permanente ale MNAR. Selectia de 11 naturi statice cu flori pe care o veti putea admira in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna pune in evidenta stilistica ultimilor ani de creatie ai artistului.

Luchian a fost dintotdeauna fascinat de flori, insa, incepand din 1908 cand, grav bolnav, este obligat sa se izoleze in propria locuinta, florile devin subiectul sau predilect - fereastra pictorului catre frumusetea naturii, dar si o punte de legatura intre lumea reala si cea interioara, invitand privitorul la meditatie.
A vedea florile lui Luchian fara a sti ce se afla in spatele frumusetii lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlauntrul corolei anemonelor grauntele de frig, de noapte, care face ca petalele sa arda si mai intens. Despartirea creatiei lui Luchian de suferinta lui ne-ar priva de cel mai clar exemplu in pictura noastra ca suferinta nu da talent, dar pune un om talentat la o raspantie de unde poate iesi un invins sau un invingator, observa filosoful Octavian Paler.
Stefan Luchian, unul dintre cei mai importanti pictori romani moderni, emul, o vreme, al lui Nicolae Grigorescu, va deveni un veritabil creator de scoala, model pentru tinerele generatii de artisti care i-au urmat.
Mai multe detalii gasiti pe mnar.arts.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.