Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente O sansa istorica pentru un clavecin regal

O sansa istorica pentru un clavecin regal

Email Imprimare

Marti, 9 mai 2017, orele 19:00, la Palatul Cesianu-Racovita, va avea loc licitatia Clavecinul regilor. De la Versailles la Peles. Licitatia Clavecinul regilor. De la Versailles la Peles este un eveniment organizat de Asociatia Antiqva, in asociere cu casa de licitatii Artmark, cu scopul de a contribui la strangerea de fonduri destinate restaurarii clavecinului istoric Taskin de la Muzeul National Peles. Asociatia Antiqva reuneste iubitori de muzica veche, fiind cunoscuta pentru proiecte statornice si valoroase de promovare a muzicii vechi, intre care Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, Stagiunea de Muzica Veche si prezentul demers – proiectul Taskin.

In licitatie vor fi prezente aproximativ 60 de lucrari apartinand unora dintre cei mai importanti artisti romani contemporani care, prin acest eveniment caritabil, isi leaga simbolic operele de destinul unui instrument rarisim. Ion Grigorescu, Stefan Ramniceanu, Mircea Cantor, Horea Pastina, Viorel Marginean sunt doar cativa dintre artistii romani consacrati care contribuie la acest proiect exemplar.
Clavecinul de la Peles a fost cumparat de catre Felix Bamberg pentru colectia regelui Carol I. Felix Bamberg, doctor in filosofie, istorie si estetica, autor al unor remarcabile studii de istorie a artei si, in acelasi timp, expert de arta si colectionar, diplomat al Prusiei si apoi al Germaniei, este cel care il indeamna pe rege sa participe la licitatiile mai importante din Europa epocii pentru formarea colectiei regale de tablouri si obiecte de arta.
Povestea clavecinului incepe intr-un atelier din Antwerp, la 1621, fiind creatia lui Andreas Ruckers. Dupa un secol si jumatate, clavecinul a ajuns in atelierul vestitului constructor parizian de clavecine Pascal Taskin. El readuce instrumentul la viata, dandu-i cetatenie franceza si transformandu-l intr-un clavecin cu doua manuale si patru registre. Initial, in proprietatea familiei regale a Frantei, apartinand Doamnei Elisabeth, sora regelui Ludovic al XVI-lea, clavecinul avea sa devina instrumentul de suflet al reginei Elisabeta, patroana a artelor, mare iubitoare a muzicii si a poeziei.
Astazi, instrumentul face parte din Patrimoniul National, fiind clasat in categoria Tezaur. Proiectul de restaurare implica o echipa de experti internationali si romani, iar clavecinul Taskin, care a fost „mut” din perioada comunismului pana in prezent, va putea fi admirat si ascultat din nou, ca urmare a proiectului actual de restaurare. Proiectul mai cuprinde realizarea unui album si a unui film documentar, realizarea unor inregistrari de muzica baroca, precum si prezentari publice ale instrumentului si organizarea unei stagiuni cu concerte de clavecin sustinute de importanti clavecinisti europeni.
Va prinde oare din nou glas minunatul clavecin? Seara de 9 mai este una decisiva pentru soarta unuia dintre foarte putinele instrumente istorice ale Romaniei!

Mai multe detalii gasiti pe www.artmark.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.