Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Proiectul Mici conservatori, mici restauratori, la final

Proiectul Mici conservatori, mici restauratori, la final

Email Imprimare

Asociatia Renascendis va invita marti, 20 iunie, ora 17.00, la Cetatea Fagarasului, la targul de stiinte care marcheaza incheierea primei editii a Fondului Stiintescu Tara Fagarasului, in prezenta echipelor celor 10 proiecte care au beneficiat de finantare prin acest program.
Asociatia Renascendis va prezenta in cadrul evenimentului rezultatele proiectului Mici conservatori, mici restauratori, derulat in perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2017, prin care au fost organizate o serie de ateliere interactive despre restaurarea si conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu si liceu din Tara Fagarasului.

Scopul proiectului a fost de a-i ajuta pe elevi sa descopere cum notiunile teoretice de chimie, fizica sau biologie invatate la scoala au aplicatii in domeniul protejarii patrimoniului cultural. Aproximativ 30 de elevi de liceu de la Colegiul National Doamna Stanca din Fagaras si 80 de elevi de gimnaziu de la scolile din Soars, Barcut, Bruiu, Cincu si Carta au participat in total la 15 ateliere interactive - vizite la monumente locale si laboratoare tematice. In cadrul vizitelor pe teren, elevii au aflat cum se analizeaza starea de conservare a unei cladiri istorice sau a unui obiect vechi, ce inseamna restaurarea unui monument si ce poate face comunitatea din care fac parte pentru a proteja patrimoniul local.
Participantii au folosit aparate de investigare si masura profesionale pentru a analiza umiditatea, temperatura, intensitatea luminoasa, nivelul radiatiilor UV, nivelul PH-ului din sol, spectrul culorilor etc. Au identificat factorii de mediu care pot afecta starea unei constructii vechi sau a unui obiect, in functie de materialul si tehnica in care este lucrat, si ce se poate face pentru a limita degradarea acestora. In cadrul laboratoarelor, elevii au analizat la microscoape probele prelevate in timpul vizitelor (sol, muschi, tencuiala, fragmente de lemn afectat de umezeala din podea etc.).
Liceenii au completat fise de conservare pentru o serie de obiecte vechi pastrate in biserica evanghelica din Fagaras, au vizitat si alte obiective locale (biserica reformata, sinagoga) si au participat la laboratoare despre conservarea si restaurarea fotografiilor, documentelor si cartilor vechi, folosind ca exemple obiecte din colectia Renascendis. Proiectul si-a indeplinit obiectivele de a-i introduce pe elevi in lumea restaurarii prin intermediul activitatilor interactive, folosind tehnologie moderna de investigatie si masura indisponibila ca dotare uzuala a laboratoarelor scolare (microscoape, umidometre, UV-metru, PH-metru, luxmetru, termohigrometru, telemetru etc.), si totodata de a-i ajuta sa-si fixeze anumite notiuni teoretice de fizica, chimie si biologie. Toate aceste activitati contribuie la realizarea obiectivului pe termen lung al proiectului: construirea unei relatii intre patrimoniu si comunitate si implicarea tinerilor in gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul in Romania.
Asociatia Renascendis este o organizatie neguvernamentala nonprofit ale carei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea si reutilizarea patrimoniului cultural material si imaterial, mobil si imobil din Transilvania, ajutorarea comunitatilor rurale si urbane slab dezvoltate in procesul de refacere economica, sociala si dezvoltare sustenabila, precum si sprijinirea tinerilor - in special a studentilor si cercetatorilor debutanti in demersurile lor de specializare profesionala.
Asociatia Renascendis isi desfasoara activitatea in satul Felmer, comuna Soars, judetul Brasov, unde a preluat in administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, cladirea fostei scoli evanghelice si fosta casa parohiala evanghelica, pentru a le restaura, moderniza si reutiliza in beneficiul comunitatii locale si pentru propriile proiecte.

Mai multe detalii gasiti pe www.renascendis.org.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.