Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Eveniment special in beneficiul bisericii fortificate din Felmer

Eveniment special in beneficiul bisericii fortificate din Felmer

Email Imprimare

Asociatia Renascendis va invita sambata, 5 august la Felmer (comuna Soars, judetul Brasov), la primul eveniment public organizat in si pentru biserica evanghelica fortificata din Felmer – unul dintre cele mai vechi monumente din Tara Fagarasului, aflat in prezent intr-o avansata stare de degradare. Momentul central al evenimentului, care isi propune sa vina in sprijinul demersurilor de salvare a unui monument istoric de valoare, initiate de Asociatia Renascendis, este concertul-lectura Ein feste Burg – memoria fortificatiilor de piatra, in care se vor face auzite creatii muzicale de Bach, Abel, Haydn, Mozart, Bohm, Franck, alaturi de versuri de Ioana Ieronim din volumul Triumful paparudei, care vorbesc despre disolutia comunitatilor sasesti si despre nostalgia copilariei petrecute in spatiul multicultural transilvanean.

La concert vor participa: Marina Constantinescu – lectura, Melinda Samson – soprana, Peter Kovari (Ungaria) – orga, Attila J. Szabo – violoncel. Concertul este organizat in cadrul Festivalului de Film si Istorii Rasnov (28 iulie – 6 august 2017). Concertul este precedat de o masa taraneasca cu produse locale, organizata in curtea casei parohiale evanghelice (vizavi de biserica) si va fi urmat de proiectii de filme documentare, in biserica si in ruina fostei scoli evanghelice.

Programul zilei
Ora 15.00: Masa taraneasca - curtea casei parohiale evanghelice.
In meniu: gustari, ciorba de fasole cu afumatura, supa de cartofi cu tarhon, carnati proaspeti de casa cu varza calita si mamaliga, prajituri de casa, cafea, racoritoare, plus alte surprize.
Participarea se face pe baza de inscriere, in limita locurilor disponibile, la email Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la telefon 0268.255.558. Tarif: 50 lei/persoana.
Ora 19.00: Concert Ein feste Burg – memoria fortificatiilor de piatra – biserica evanghelica. Intrarea libera.
Ora 21.00: Proiectii de filme - biserica evanghelica si ruina fostei scoli evanghelice. Intrarea libera.
Evenimentul este unul caritabil, in beneficiul bisericii evanghelice fortificate din Felmer. Accesul la concert si la proiectiile de filme este liber, donatiile sunt incurajate. Info donatii pe www.renascendis.org. Toate fondurile stranse vor fi folosite pentru salvarea monumentului. Eveniment organizat de Festivalul de Film si Istorii Rasnov, in colaborare cu Asociatia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei si in parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. Fagaras, Biserica Evanghelica Sfanta Margareta Medias si Centrul pentru Educatie Vizuala si Antropologica (CEVA).

Despre biserica
Biserica evanghelica fortificata din Felmer este unul dintre cele mai vechi monumente din Tara Fagarasului. Prima faza de constructie dateaza inca din secolul al XIII-lea, biserica fiind apoi modificata si extinsa in secolele al XV-lea si al XVIII-lea. La fel ca multe biserici fortificate satesti din Transilvania, parasite dupa exodul masiv al sasilor de dupa 1990, a intrat intr-o faza avansata de degradare. Din anul 2013, Asociatia Renascendis a preluat in administrare ansamblul bisericii fortificate rurale din Felmer si a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. Fagaras pentru promovarea si conservarea patrimoniului cultural sasesc din Tara Fagarasului.
Multe piese din mobilierul bisericii dateaza din secolul al XVIII-lea si sunt pictate pe sub stratul actual de vopsea. Orga din 1780 a fost salvata prin mutarea ei in biserica evanghelica din Fagaras, in 1993. Strana preotului, datand din 1766, poarta o frumoasa inscriptie de inzestrare. Pe peretele nordic al corului a fost descoperit recent tabernacolul medieval cu ancadrament gotic din lemn, unicul pastrat in Transilvania.
Mai multe detalii gasiti pe resturisirosturi.ro

Despre Asociatia Renascendis
Asociatia Renascendis este o organizatie neguvernamentala nonprofit care are ca obiective principale construirea, implementarea si promovarea unui concept inedit sustenabil de management al patrimoniului cultural, centrat pe nevoile comunitatilor si sprijinirea tinerilor in eforturilor lor de specializare profesionala in diferite ramuri ale domeniului patrimoniului cultural. Asociatia Renascendis isi desfasoara activitatea in satul Felmer, comuna Soars, judetul Brasov, unde a preluat in administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, cladirea fostei scoli evanghelice si fosta casa parohiala evanghelica, pentru a le restaura, moderniza si reutiliza in beneficiul comunitatii locale si pentru propriile proiecte.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.