Joi, 4 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta Artisti si soldati in Marele Razboi, la MNAR

Conferinta Artisti si soldati in Marele Razboi, la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va invita joi, 25 ianuarie, ora 16.00 la conferinta Artisti si soldati in Marele Razboi - plasticienii atasati Marelui Cartier General si realizarile lor, 1917-1918. Invitat este distinsul dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu care va vorbi despre experienta din apropierea frontului a plasticienilor, asa cum li se spunea artistilor in acea vreme. Conferinta este organizata in cadrul expozitiei Atelier de Front. Artisti romani in Marele Razboi si are ca scop dezbaterea unor problematici mai putin cunoscute publicului, legate de aspecte ale unor vieti de artist diferite, incarcate de incercari multiple.


Preambul:
Printr-un ordin din 23 iunie 1917, generalul Constantin Prezan dispune constituirea unui grup de artisti mobilizati care sa se dedice imortalizarii unor scene de pe front care mai tarziu sa formeze nucleul unui muzeu militar national. In acest fel, plasticienii aflati in acel moment sub arme erau scosi din linia de bataie unde exista riscul de a-si pierde oricand viata si utilizati mult mai folositor pentru tara si pentru anamneza Marelui Razboi. Din acel colectiv faceau parte pictorii Stefan Dimitrescu, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Constantin Petrescu-Dragoe, Gh. Ionescu Doru, Remus Troteanu, Horia Boamba, Emilian Lazarescu, Toma Tomescu si sculptorii Cornel Medrea, Oscar Han, Dimitrie Matauanu, I. Iordanescu, Richard Hette si Anghel Chiciu.
Ei au primit spatii de lucru in localul Scolii de Belle-Arte din Iasi, iar rezultatul eforturilor reunite a fost prezentat in doua expozitii organizate in acel oras in luna septembrie 1917 si in primavara anului urmator. Pe 30 martie 1918, expozitia a fost itinerata la Chisinau dupa unirea Basarabiei cu tara. Fara a fi mobilizat si fara a se alatura grupului de artisti-militari, pictorul Costin Petrescu s-a aflat si el la Iasi, lucrand cu infrigurare si lasand panze de mare forta, dar si doua caiete cu insemnari despre viata din orasul supraaglomerat de refugiatii civili din Bucuresti, de soldati si ofiteri romani de toate armele si gradele, de militari rusi bolsevizati, de membrii guvernului, ai Misiunii Militare Franceze si o amestecatura pestrita de aventurieri si profitori.
Expoziţia-eveniment Atelier de front. Artisti romani in Marele Razboi marcheaza contributia artistilor la procesul de formare a memoriei colective in legatura cu Primul Razboi Mondial. Creatiile unei intregi pleiade de artisti mobilizati depun marturie asupra Marelui Razboi din perspectiva contemporaneitatii imediate si participa astfel la "scrierea" istoriei. O selectie din expozitia de fata a fost itinerata la Roma, ca urmare a parteneriatului cu Institutul Cultural Roman si cu Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazda a evenimentului, expozitia inregistrand peste 18.000 de vizitatori in cele aproape doua luni de expunere.
Intrarea se face pe baza biletului de intrare in expozitie (10 lei), in limita locurilor disponibile.
Mai multe informatii gasiti pe www.mnar.arts.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.