Vineri, 5 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Muzeul Taranului Roman, la 28 de ani

Muzeul Taranului Roman, la 28 de ani

Email Imprimare

Pe 5 februarie 1990 se re-fonda Muzeul de la Sosea avand o noua titulatura – Muzeul Taranului Roman. Recunoasterea pe care a castigat-o se datoreaza viziunii fondatorului sau, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din Romania si un loc favorabil individualitatilor. De asemenea, este unul din putinele muzee din tara al carui patrimoniu imaterial este re-vizitat si re-interpretat in proiectele artistice ale unora dintre specialistii sai. Luni, 5 februarie 2018, la implinirea a 28 de ani de la re-fondare, sunteti invitati sa sarbatoriti cu povesti, carti si multa muzica buna. Intrarea este libera.

De la ora 17, se incepe prin a le descoperi celor mici lumea expozitiei Cu Tenda, iar apoi se strang in cort pentru a-l asculta pe papu Yioryi. Vini paplu di la put,/ Ncalar pi yumarut,/ Yumarutlu ni-anvitat, / Deadi paplu pisti cap! Calare pe-un magarus (imaginar, dar tot nastrusnic, ca cel din poezie), paplu Yioryi/ bunicul Gheorghe le va spune povesti copiilor aromani in cortul din expozitia Cu Tenda din Sala Foaier care se va umple cu lamni, busurat miri, arapi, furi, dafni, amirarusi – personaje infricosatoare, dar si incantatoare, care populau pe vremuri, se spune, muntii in care aromanii isi aveau cuiburile.
Cu Tenda este un proiect european care exploreaza culturile din sud-estul european, cu un accent pe cultura comunitatilor aromane, continuand demersurile initiate de Irina Nicolau la inceputul anilor 2000.
De la ora 19, la Clubul Taranului, aflati de la Calin Torsan (Sectia Educatie muzeala) cum se scrie o carte despre fluiere si ascultati cum se canta o carte despre OM – altfel spus, se lanseaza cartea Omul cu fluier.
Nasterea Muzeului Taranului ma gasea pe strazi, cu palaria in fata, ca muzicant stradal. Un om cu fluier... La 28 de ani distanta se va-ntampla asa: voi fi pe scena Clubului Taranului, iar palaria imi va sta pe crestet. Omul cu fluier (Editura Martor). O carte ciripita de Calin Torsan.
De la ora 20, la Clubul Taranului, vor fi cei de la Trei parale in concert. Trei parale este un grup bucurestean de muzica traditionala cunoscut datorita proiectelor sale revivaliste dedicate muzicilor urbane de secol XIX sau repertoriului pastoral romanesc. Formatia lucreaza in paralel la cateva proiecte diferite de reconstituiri muzicale, in parte publicate pe compact-discuri: Bazar (muzici urbane de sec. XIX din Moldova si Valahia), Ciobanul care si-a pierdut oile (cantari de origine pastorala), Balade vitejesti. Coordonator este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Taranului Roman si poliinstrumentist in cadrul formatiei. Concertul pe care grupul il va sustine de Ziua Muzeului va dezvalui publicului legatura dintre experienta in munca de cercetare etnologica si activitatea concertistica.
Bonus: Vrei sa afli cum traieste un muzeu? Ca orice alt muzeu, si Muzeul Taranului Roman traieste asemenea unui personaj viu. Muzeul este curios - cauta raspunsuri prin cercetari de antropologie rurala si urbana; muzeul pastreaza zestrea comuna - conserva, restaureaza si documenteaza obiecte vechi si noi de patrimoniu; muzeul construieste amintiri - exploreaza istorii vizuale prin sertarele Arhivei de Imagine; muzeul se joaca - de-a pictorii, de-a povestitorii, de-a cusatorii, de-a visatorii la Atelierul de Creativitate. muzeul aduna oameni, lucruri, intamplari.
Tot pe 5 februarie se lanseaza Muzeul [in]vizibil. Santier de explorari #3 [video], ce prezinta scurte exercitii de memorie, imaginatie si creativitate, materiale video pentru a fi cat mai aproape de vizitatorii virtuali. De altfel, sunteti invitati sa vizitati, dar si sa urmariti online anul acesta: in fiecare zi de 5 a fiecarei luni, se va lansa un nou episod din seria Muzeul [in]vizibil #3 [video].
Muzeul [in]vizibil #3 continua seria explorarilor muzeale initiate cu ocazia celebrarii intemeierii Muzeului National al Taranului Roman prin seria de evenimente Muzeul [in]vizibil.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.