Luni, 6 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente "PE HARTA", expozitie de pictura, grafica si fotocolaj la Muzeul Hartilor

"PE HARTA", expozitie de pictura, grafica si fotocolaj la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita sambata, 17 martie, ora 16:00, la vernisajul expozitiei PE HARTA. Expozitia prezinta lucrarile realizate de un grup de 20 de adolescenti, elevi in clasele V-X la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, care s-au intalnit si au lucrat la muzeu in cadrul a patru ateliere, al caror punct de pornire si suport de lucru a fost harta. PE HARTA reprezinta cea de a doua editie a proiectului Liceeni la Muzeul Hartilor, care a debutat in 2017 cu intalnirile elevilor de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, finalizate cu expozitia H+ARTA contemporana.

Bazat pe conceptul de co-creativitate, proiectul isi propune atragerea tinerilor spre muzeu, familiarizarea lor cu patrimoniul, facilitarea de achizitii cognitive si dezvoltarea creativitatii prin exploatarea valentelor multiple ale raportarii la harta, de la sursa de inspiratie la suport pictural.
Proiectul mi-a venit clar in minte in momentul in care am primit de la fiul unui fost diplomat din epoca Ceausescu o sacosa cu harti, pliante turistice si cateva documente de calatorie din perioada 1960-1990. Am dorit sa reconstitui cu elevii mei aceste trasee in prezent, imaginand pe aceste harti calatorii posibile, atat in spatiu, cat si in timpuri trecute. Aveam de multa vreme ideea unui proiect artistic care sa aiba harta ca pretext si suport de lucru pentru tehnici grafice si picturale, inspirata fiind de artistul roman Tara Von Neudorf, care realizase in 2007 o colectie de desene cu un puternic mesaj social pe niste harti gasite intr-o scoala dintr-un sat transilvanean uitat de lume, sub titlul Finis Mundi
- spune Irina Cangeopol, profesor de educatie plastica, specialist in educatia culturala prin arte vizuale si coordonator al editiei 2018.
Grafica, pictura si fotocolajul sunt modurile prin care copiii insemneaza hartile, transformandu-le in compozitii plastice ce contin pasaje vizibile ale suportului original, ca un palimpsest. Cele 4 ateliere au capatat titluri sugestive in limba de altadata a hartilor, latina: 1. Imaginarium - interventie picturala pe harta, in tempera si guase; 2. Animalium - grafica si acuarela pe harta, cu tematica zoomorfa; 3. Itinerarium - fotocolaj cu interventii grafice, carte de voiaj in timp si spatiu, pe harta; 4. Manuscriptum - invitatia de a concepe singuri o harta pe care sa o lucreze in tehnica preferata din cele experimentate, lucru pe hartie manuala in tus caligrafic si acuarela, tehnici mixte.
Expun elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII -a, a VIII-a si a X-a: Andrei Maria, Cernea Andra, Preda Elena, Dragan Mihai, Mocanu Alexandra, Bratila Cristina, Nuta Maria, Popa Maria, Gradinariu Andreea, Smaranda Daniel, Stoianovici Diana, Timnea Alexandra, Bratu Alexandra, Neagu Maria, Sava Laura, Socolan Irina Maria, Lupu Andrei Eduard, Dumitru Monica, Radoi Alex, Radoi Ana.
Expozitia va fi deschisa in perioada 18-25 martie, iar vizitarea este inclusa in biletul de acces.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume. Muzeul detine o colectie de peste 800 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romanesti, dar si tarile Europei si alte continente. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti, cat si de catre publicul general.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.