Duminica, 29 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Tutun si Revolutie in Cuba, conferinta la MTR

Tutun si Revolutie in Cuba, conferinta la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 31 mai 2018, de la ora 18.00, la Clubul Taranului, la o noua intalnire din seria Conferintelor de la Sosea. Viorel Anastasoaie, antropolog si bibliotecar al Colegiului Noua Europa, va vorbi despre Tutun si Revolutie in Cuba. Imaginile iconice cu Fidel Castro si Ernesto "Che" Guevara fumand trabucuri sau cele cu campurile de tutun sub soarele tropical produc un puternic efect exotizant, invitand la o calatorie intr-o alta lume si/sau intr-un alt timp. Cultivat timp de secole inaintea sosirii spaniolilor, tutunul a devenit produsul emblematic al Cubei si, alaturi de trestia-de-zahar, a influentat decisiv istoria insulei din Antile.
Importanta economica, influenta sociala si incarcatura simbolica ale celor doua plante au contribuit la constituirea natiunii cubaneze asa cum a demonstrat magistral antropologul Fernando Ortiz in „Contrapunctul cubanez al tutunului si zaharului” (1940). Sub influenta lui Ortiz si bazata pe o cercetare antropologica de teren de 14 luni, aceasta conferinta va propune o incursiune intr-o comunitate de tarani cultivatori de tutun din Vuelta Abajo, renumita regiune din vestul Cubei. Cine sunt acesti producatori ai celui mai bun tutun din lume si care este logica modului de productie locala? Care sunt relatiile de munca in fermele de tutun? Ce fac valoarea unei recolte si reputatia unui producator? Cum au fost schimbate vietile taranilor de Revolutia cubaneza si cum percep ei transformarile socio-politice ale ultimelor decade ale socialismului cubanez? Cum poate un model de agricultura bazat pe calitate si munca intensiva sa functioneze intr-un model etatist si monopolist si care este viitorul acestuia?
Intrarea este libera.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.