Miercuri, 12 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Manuale vechi de geografie si provocarea Catan la Muzeul Hartilor

Manuale vechi de geografie si provocarea Catan la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Luna iunie incepe in forta la Muzeul Hartilor cu doua evenimente inedite: o expozitie de manuale, atlase si caiete vechi de geografie si o sesiune de Catan, celebrul joc de strategie.

Exercitii cartografice. Manuale, atlase si caiete de geografie din perioada 1873 - 1947
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita joi, 7 iunie, ora 18.00, la vernisajul expozitiei Exercitii cartografice. Manuale, atlase si caiete de geografie din perioada 1873 - 1947, deschisa in perioada 8 iunie - 8 iulie 2018. Expozitia propune o calatorie in timp, prin intermediul catorva atlase, manuale si caiete vechi de geografie aflate in colectii particulare, intr-o selectie realizata de curatorul Ramona Caramelea.

Expozitia ilustreaza o viziune punctuala, din perspectiva didactica si se structureaza in jurul a trei teme: exercitii cartografice, cunostinte practice si descoperirea naturii, metode de predare.
Pentru numeroase generatii de elevi si nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoastere. Manualul, cu precadere cel de geografie, a fost o piesa esentiala in cadrul proiectelor politice si ideologiilor vremii, iar discursul sau a reflectat dimensiunea national(ist)a.
In intervalul 1873-1947, acestei materii scolare i-au fost atribuite doua obiective majore: sa-i faca pe elevi sa-si cunoasca tara, sa le insufle atasamentul fata de aceasta (geografia Romaniei) si sa le explice modul in care era organizata si constituita lumea (geografia lumii). Pe langa manuale si atlase, in cadrul expozitiei sunt prezentate si cateva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumatate a secolului XX; acestea ne ofera informatii interesante despre natura lucrarilor scolare (tipuri de sarcini si activitati), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lectii) si despre maniera de lucru a posesorilor.
In contextul absentei din Romania a ideii de patrimoniu educational, expozitia valorifica documente cu valoare patrimoniala apartinand culturii materiale scolare, atragand atentia publicului asupra importantei si necesitatii prezervarilor. Ramona Caramelea este cercetator doctor in cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, autoare a unor studii in domeniile istoriei educatiei si istoriei arhitecturii, membra in cadrul unor proiecte culturale si de cercetare stiintifica. Este interesata de patrimoniul scolar si de istoria obiectelor ce alcatuiesc cultura materiala scolara, iar manualele si caietele de geografie se numara printre acestea. Considera obiectele o sursa de cercetare pentru practici educationale trecute si o mostenire culturala pe care incearca sa o aduca in atentia publicului, in speranta constientizarii importantei acesteia.
Vizitarea expozitiei este inclusa in biletul de acces in muzeu: 8 lei – tarif intreg, 2 lei – studenti si elevi, 4 lei – pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.

Catan la Muzeul Hartilor
Hartile vechi au fost constant sursa de inspiratie pentru realizarea de jocuri, de la jocuri "de societate": Catan, Pandemic, Hannibal etc. pana la jocurile de strategie de pe calculator: WarCraft, StarCraft, Civilization etc.
Sambata, 9 iunie, incepand cu ora 14.00, toti cei peste 8 ani, doritori sa invete sa joace Catan chiar de la profesionisti, sunt asteptati la muzeu pentru a petrece cateva ore la masa de joc, dar si pentru a cunoaste secrete ascunse in hartile din muzeu.
Participantii vor beneficia de o prezentare a unei harti VIP din patrimoniul muzeului, dupa care vor experimenta jocul Catan, urmand instructiunile furnizate de reprezentantii firmei Ideal Board Games, care distribuie in Romania acest joc.
La final se vor acorda doua premii, constand in jocuri oferite de partenerii nostri.
Participarea se face exclusiv pe baza de inscriere pe site-ul www.muzeulhartilor.ro, la pagina dedicata evenimentului, incepand cu data de luni, 4 iunie 2018.
Atentie: locurile sunt limitate!
Pret: 8 lei – tarif intreg, 2 lei – studenti si elevi, 4 lei – pensionari.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.