Miercuri, 12 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Desene si gravuri ale lui Vladimir Ghika, la MNAR

Desene si gravuri ale lui Vladimir Ghika, la MNAR

Email Imprimare

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza in perioada 13 iunie – 2 septembrie 2018 expozitia Fericitul Vladimir Ghika – In spiritu caritatis – Desene. Lucrarile, prezentate in premiera in Romania, vor fi expuse in Salile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din Capitala. Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 12 iunie, ora 17.00.

Expozitia prezinta o selectie  a desenelor si gravurilor lui Vladimir Ghika ce provin de la colectionari, care le-au donat cu generoziate Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti (ARCB) dupa anul 2010, unde sunt pastrate in Arhiva Vladimir Ghika.
Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika si al Alexandrinei, nascuta Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasa educatie "prin lucruri si carti" - asa cum chiar el marturisea intr-o scrisoare. A studiat dreptul si filosofia, apoi teologia, dar si artele in tinerete, dedicandu-si timpul si viata pentru slujirea aproapelui, devenind preot si martir al credintei. Si-a valorificat talentele si talantii precum un carturar, lasand in urma nu doar o importanta activitate pastorala, asezata sub semnul caritatii, ci si o opera artistica deosebita.
Expozitia cuprinde ilustratiile pregatite pentru cartea sa La Visite des pauvres, realizate in jurul anului 1922, niciodata publicata cu ilustratii si urmata de Les Intermedes de Talloires - o serie de desene originale din anul 1919, si de gravurile realizate dupa aceleasi desene, publicate in 1923, in editie bibliofila, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezinta lectrine, fantezii decorative - cum le numea autorul lor, ex libris-uri, doua schite de timbre cu Stemele Principatelor Romane, proiectul de sigiliu al Consiliului National al Unitatii Romane, ilustratiile color Invierea lui Lazar, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagina de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hartie si desene pe obiecte (doua cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.
In expozitie este prezentat si un tablou pe spatele caruia se afla semnatura sa olografa: Vladimir I. Ghika fecit. (1917), ce provine din colectia familiei Cosmovici, precum si multe alte desene si schite pregatitoare pentru compozitiile sale unice.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.