Miercuri, 12 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri, expozitie la MNAR

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri, expozitie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita din 21 iulie sa vizitati expozitia Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri. Aceasta deschide o serie de microexpozitii ce vor prezenta publicului diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului si contributia lor la studierea si conservarea colectiilor. Prima dintre ele aduce in prim-plan laboratorul de restaurare pictura de sevalet si munca echipei de specialisti care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a facut posibile noi atribuiri si datari, readucand lucrarile cat mai aproape de aspectul lor originar.

Din cele cateva sute de lucrari restaurate in vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului si a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expozitia de fata 18 picturi. Unele dintre ele figureaza in expozitie alaturi de o bogata documentatie fotografica si de informatii legate de procesul de restaurare, in timp ce altele sunt incluse in expunerea de baza a Galeriei de Arta Europeana.
Este cazul unor lucrari de mari dimensiuni, cum ar fi: Suzana si cei doi batrani de Alessandro Varotari sau Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare de Mattia Preti, care au implicat procese laborioase si de durata in urma carora cea dintai si-a regasit luminozitatea initiala gratie indepartarii verniului extrem de degradat si inchis la culoare, in timp ce inlaturarea unor repictari masive imbatranite a restabilit echilibrul cromatic si compozitional al celei de-a doua. Alte lucrari de mai mici dimensiuni, precum Adoratia magilor de Pieter van Aertsen, au pus probleme deosebit de dificile datorita unor vicii de tehnica in executia suportului, vicii ce faceau ca aceleasi degradari sa revina periodic, lasandu-si amprenta in mod vizibil asupra perceptiei picturii.
Intr-o expozitie apreciem calitatea lucrarilor si luam drept de la sine inteleasa buna lor stare de conservare. Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri ne indeamna la reflective, punand in lumina fragilitatea operei de arta, drumul parcurs de aceasta pentru a-si regasi aspectul orginar si aportul discret, dar extrem de important al restauratorilor.
Durata expozitiei: iulie - septembrie 2018.
Galeria de Arta Europeana, etajul I, sala dedicata expozitiilor temporare.
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.
Program de vizitare: miercuri - duminica, 10.00-18.00.
Mai multe detalii pe www.mnar.arts.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.