Miercuri, 12 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta Biserici in biserici: micro-arhitecturi liturgice, la MNAR

Conferinta Biserici in biserici: micro-arhitecturi liturgice, la MNAR

Email Imprimare

Vineri, 10 august 2018, incepand cu ora 12.00, Anita Paolicchi, doctoranda in istoria artei la Universitatea din Florenta, va povesti despre "micro-arhitecturile" de argint care se afla in colectiile MNAR. In cursul conferintei vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expozitia permanenta: chivoturile cu forma arhitecturala (multe din ele fiind marturisiri ale frumusetii artistice din vremea lui Constantin Brancoveanu), dar si cateva exemple care se afla in depozitul muzeului si care sunt putin cunoscute publicului.

Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea catorva teme complementare pentru intelegerea nu numai a obiectului in sine, ci si a societatii in care acesta a fost creat, folosit si pastrat. Fiind cel mai important vas sacrum, chivotul a fost folosit si pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezinta des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce intareste legatura dintre ctitor si edificiu, mai ales in momentele istorice in care apararea ortodoxiei devine un instrument politic in combaterea presiunii atat otomane, cat si habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar si - intr-un sens mai amplu - istorice, antropologice si teologice. Se permite astfel cunoasterea unor obiecte care, fiind pastrate in depozite, sunt inaccesibile si, de asemenea, se ofera o intelegere mai buna asupra unor obiecte care, prezente in expozitia permanenta, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetica.
Anita Paolicchi este doctoranda in istoria artei la Universitatea din Florenta (Scoala doctorala inter-universitara "Pegaso", Universitati din Florenta, Pisa, Siena). In anul 2015 a terminat un masterat in istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintariile liturgice bizantine si post-bizantine cu forma arhitecturala, iar in anul 2016 a terminat un masterat in istorie medievala si premoderna la Universitatea din Cluj-Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice in operele argintarilor sasi luterani din Transilvania. Fragmente din aceste cercetari au fost prezentate la conferinte nationale si internationale din Venetia, Paris, Bucuresti si Oxford.
Conferinta marcheaza finalul perioadei de doua luni de cercetare petrecute de Anita Paolicchi la MNAR si va dura aproximativ o ora.
Intrarea este gratuita.

Evenimente in luna august la MNAR
- 9 august, ora 16.30 - Despre zei si zeite - vizita ghidata in expozitia Metamorfoze. Camee, geme si bijuterii din colectia MNAR prezentata de Carmen Tanasoiu, curator expozitie.
Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal, Galeria de Arta Europeana.
- 7, 14, 21 si 28 august 2018Martea Spatiilor Istorice  - interval orar 10.00 – 18.00;
Corp central – fostul Palat Regal.
- 11 august, ora 16.00Colectia lunii: Dialog despre vesmant ca opera de arta - dialog sustinut de: Ilinca Damian, conservator Muzeul Colectiilor de Arta, si Alexandru Bejinariu, cercetator in filosofie, Asociatia Culturala Hestugma; Muzeul Colectiilor de Arta.
- 12 august, ora 11.30 - In vizita la Conu' Zambacu – vizita ghidata la Muzeul K. H. Zambaccian.
- 18 august, ora 11.30 - Opera sub clar de... lupa in Colectia Dona: N. Tonitza, Fetita padurarului - vizita ghidata la Muzeul Colectiilor de Arta.
- 25 august, ora 11.00Colectia lunii: Marcu-Beza Hortensia si Vasile G. Beza – prezentare de Gabriela Vasiliu, ca parte a programului aniversar de marcare a 40 de ani de functionare a Muzeului Colectiilor de Arta.
- 26 august, ora 11.30, Un ceas pentru arta: In atelierul artistului – vizita ghidata la Muzeul Colectiilor de Arta.
Detalii despre evenimente si expozitii MNAR puteti regasi pe site-ul institutiei: www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.