Sambata, 15 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor si politica de putere, conferinta la Muzeul Hartilor

Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor si politica de putere, conferinta la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita vineri, 19 octombrie 2018, ora 18.00, in str. Londra nr. 39, Bucuresti, sa participati la conferinta Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor si politica de putere. Trasand frontiere la finalul Marelui Razboi – sustinuta de Alin-Victor Matei, lector universitar doctor in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti. Conferinta va fi urmata de un webinar cu aceeasi tema.

In contextul celebrarii Anului Centenar, comunicarea isi propune sa raspunda intrebarilor Cum putea fi desenata o granita rezonabila in conditiile unei situatii pe teren in care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se bateau cap in cap? Care dintre ele trebuia prioritizat? Sfarsitul Primului Razboi Mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a granitelor din istorie. Cei patru ani de razboi total au radicalizat obiectivele combatantilor si au contribuit direct la implozia/ dezintegrarea unora dintre ei. In 1918, statul-natiune parea a fi modelul politic confirmat de experienta razboiului in defavoarea conglomeratelor multinationale.
Negociatorii pacii s-au vazut confruntati cu o problema de o magnitudine fara precedent, in conditiile in care noua geografie politica era considerata a fi una din cheile noii ordini internationale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat intr-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicata. Rezultatul a fost transat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau sa guverneze reorganizarea ordinii internationale. In deciziile finale insa, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic, precum si raporturile de forta in perpetua miscare dintre diferitele coalitii de mari puteri si actori locali implicate in aceste hotarari.
Conferinta face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV, destinate publicului pasionat, interesat sau specializat in istorie si cartografie. Accesul la conferinta se face in baza inscrierii prin completarea formularului de pe site si a achitarii taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenti.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI-XX, harti vechi şi gravuri ce reprezinta in principal provinciile romaneşti, state şi regiuni europene, precum şi harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.