Luni, 26 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia Din armata austro–ungara in slujba Romaniei Mari: Legiunea Romana din Italia (1916–1919)

Expozitia Din armata austro–ungara in slujba Romaniei Mari: Legiunea Romana din Italia (1916–1919)

Email Imprimare

Joi, 15 noiembrie 2018, la ora 17:30, in Galeriile Piedicastello (Museo Storico del Trentino), situate in Piata Piedicastello, 38122 Trento (TN), Italia, ambasadorul Romaniei in Republica Italiana E.S. George Gabriel Bologan inaugureaza expozitia istorico-documentara Din armata austro-ungara in slujba Romaniei Mari: Legiunea Romana din Italia (1916–1919), curatoriata de Ioana Rustoiu, Zoran Marcov si Ion Carja. Expozitia este organizata si promovata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia si cu sustinerea Institutului Cultural Roman din Bucuresti, in parteneriat cu Muzeul National al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul National al Banatului din Timisoara, Fundatia Museo Storico del Trentino din Trento, Consulatul General Onorific al Romaniei in Trentino Alto Adige.

Cu prilejul inaugurarii expozitiei, care este deschisa publicului in perioada 15 noiembrie – 9 decembrie 2018, de marti pana duminica, in intervalul orar 9:00-18:00, vor sustine alocutiuni E.S. domnul ambasador George Gabriel Bologan, domnul prof. univ. dr. Giuseppe Ferrandi (directorul Fondazione Museo Storico del Trentino), domnul consul Maurizio Passerotti (Consulul General Onorific al Romaniei in Trentino Alto Adige), prof. univ. dr. Cristian Luca (director adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), arh. dr. Paolo Tomasella (Institutul Regional pentru Patrimoniul Cultural din Friuli Venezia Giulia).
In perioada Primului Razboi Mondial s-a constituit in Italia Legiunea Romana, un corp de voluntari de nationalitate romana cu drapel propriu, care a actionat in consonanta cu interesele militare aliate si a dorit dintru inceput sa contribuie la marele proiect politico–national romanesc al acelei perioade: desavarsirea unitatii national–statale.
Demersurile de organizare au inceput in iulie 1916 si s-au finalizat prin incadrarea in Legiune, pe baza de voluntariat, a multora dintre prizonierii romani din armata austro-ungara aflati in Italia (in total circa 18–20.000 soldati, subofiteri si ofiteri), la inceput in trei companii, iar in perioada octombrie 1918 – februarie 1919 s-au format trei regimente, cu numele de "Horea", "Closca" si "Crisan". Echiparea si dotarea acestora s-a facut cu material militar italian.
Trei subunitati formate si dotate pana in octombrie 1918 au luptat efectiv, alaturi de armata italiana, pana la incheierea armistitiului din 3 noiembrie 1918. Dupa aceea, unitatile componente ale Legiunii Romane din Italia au fost transferate in Romania si o parte incadrate in Armata Regala Romana, participand la operatiunile militare care au vizat apararea si consolidarea Marii Uniri, in anii 1919–1920.
La implinirea unui veac de la infaptuirea Romaniei Mari, cooperarea politico-diplomatica si militara concretizata sub forma Legiunii Romane din Peninsula Italica aduce in actualitate aspecte din trecutul comun, din colaborarea romano-italiana din anii Primului Razboi Mondial, contribuind la redescoperirea relevantei unor evenimente istorice mai putin cunoscute publicului din ambele tari. In cadrul expozitiei sunt expuse materiale originale ramase de la membrii Legiunii Romane din Italia: acte, corespondenta, memorialistica, fotografii si carti postale de pe frontul italian, documente privind organizarea Legiunii, toate acestea provenind din colectiile Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia si ale Muzeului National al Banatului din Timisoara.
Aceste marturii de epoca, in buna parte inedite sau mai putin cunoscute, sunt surse de interes direct pentru cunoasterea relatiilor italo-romane din perioada Primului Razboi Mondial. Obiectele de epoca, contribuind la prezervarea si cinstirea memoriei istorice, au ca fundal o serie de panouri ce expun informatii esentiale pentru intelegerea rostului si rolului Legiunii Romane din Italia in contextul epocii, ilustrand etapele angajamentului militar, politic si patriotic al celor care s-au alaturat corpului de voluntari, determinati fiind de nobilele idealuri de libertate, dragoste de tara si credinta in necesitatea unirii tuturor romanilor in fruntariile aceluiasi stat.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.