Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Doctorii si colectiile lor ce nu pot fi "tratate" cu usurinta

Doctorii si colectiile lor ce nu pot fi "tratate" cu usurinta

Email Imprimare

Cateva zeci de milioane de euro si o colectie compusa din mari maestri romani si straini au fost confiscate de Securitate in 1964. 374 de tablouri cu semnaturi celebre se aflau in colectia medicului Ioan Dumitrescu-Popovici atunci cand acesta era condamnat la cinci ani de inchisoare corectionala, trei ani de suspendare a drepturilor si confiscarea totala a averii. O mica parte din colectia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici va deschide licitatia de iarna din data de 18 decembrie 2018, ora 19.30, de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Selectia, realizata de experti, insumeaza aproximativ 50 de opere semnate de nume sonore ale artei romanesti: Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Rudolf Schweitzer-Cumpana si multi altii.
Lucrarile aflate in licitatie, redate astazi circuitului public, au fost retrocedate mostenitorilor de drept de catre Muzeul National de Arta al Romaniei in custodia caruia s-au aflat vreme de cateva decenii.
In anii ‘30, tatal meu a publicat o carte de medicina interna care a fost premiata atat la Bucuresti, cat si la Paris. Drept urmare, a fost invitat in Franta, unde a fost lector la Facultatea de Medicina a Universitatii din Paris. A inceput sa cumpere tablouri de pe piata de arta si s-a imprietenit cu pictori romani ce se aflau acolo. Aceasta explica prezenta atator tablouri de C. Isachie si S. Cumpana. Tot din acea perioada dateaza achizitionarea unor impresionisti si a unor lucrari de pictori englezi. (Sorin Dumitrescu-Popovici, fiul medicului Ioan Dumitrescu-Popovici).
Colectionismul pentru medicii din interbelic era un atribut al bunastarii si al statului social. Un alt medic renumit pentru colectia sa este si doctorul Horia Slobozianu. De-a lungul unei cariere dedicate medicinei infantile si balneologiei, acesta va acorda pasiunii sale pentru antica istorie a spatiului Marii Negre o atentie de-a dreptul profesionala, preocupare accentuata ce ii va oferi pe langa notabilele titluri medicale si atributul de "arheolog". In perioada interbelica, incepand cu anul 1924, arheologia devine marea sa pasiune, avandu-l ca mentor si indrumator pe istoricul si arheologul Vasile Parvan, alaturi de care participa la sapaturile de vara in varii situri istorice dobrogene. Celebra sa colectie de antichitati dobrogene devine in perioada comunista de utilitate publica, "muzeu", si face obiectul unor bogate comunicari stiintifice, academice, precum si, treptat, a unor donatii catre muzee locale.
Licitatia de Arta Decorativa din data de 12 decembrie 2018, ora 19.30, de la Palatul Cesianu-Racovita, include si o sectiune dedicata patrimoniului ce a ramas familiei doctorului Horia Slobozianu din colectia acestuia de antichitati. Astfel, o parte dintre descoperirile sale arheologice se regasesc intr-acest catalog de colectie, ce pastreaza, ca intr-un tezaur, fragmente statuare, capiteluri, stele funerare grecesti, masti, amfore, scarabei elenistici, obiecte otomane, grecesti, bizantine, romane si greco-romane, cahle otomane.
Mai multe detalii gasiti pe www.artmark.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.