Marti, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Pieptanarii, in povesti si in arhive, conferinta la MTR

Pieptanarii, in povesti si in arhive, conferinta la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 28 februarie 2019, de la ora 18.00, la Clubul Taranului, la o noua intalnire din seria Conferintelor de la Sosea. Petre Matei – cercetator si istoric in cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania, si Catalina Tesar – cercetator si antropolog la Muzeul National al Taranului Roman, vor vorbi despre Pieptanarii, in povesti si in arhive.
Pe romii din Tandarei i-au facut celebri presa de scandal, Politia Metropolitana, BBC-ul si Al Jazeera: trafic de copii, arme artizanale, fraudarea sistemelor sociale din Vest. In oras li se spune ursari, pentru ca ar fi umblat cu ursul. Ei insisi isi zic mai degraba pieptanari, pentru ca mai demult faceau piepteni. Care este istoria sociala a romilor din Tandarei, cu ce s-au ocupat in trecut, cum si cand s-au stabilit in oras, si cum ne poate ajuta trecutul sa intelegem practici sociale actuale?  
Imbinand perspective antropologice cu perspective istorice asupra formelor de mobilitate si a activitatilor economice practicate de romii pieptanari din SE Romaniei in secolul XX, prezentarea pune fata in fata marturii personale cu documente de arhiva pentru a raspunde la intrebari de genul: Este nomadismul romilor o trasatura culturala ori o optiune economica? Exclude nomadismul istoric practicarea agriculturii intr-o mai mare masura decat au exclus reformele agrare? Vom concluziona cu intrebari generale despre cum citim arhivele si cum ascultam povestile oamenilor. Sau cum putem imbina cercetarea antropologica cu cea istorica?
Intrarea este libera.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.