Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Deschiderea primei expozitii a Romaniei la Muzeul Luvru

Deschiderea primei expozitii a Romaniei la Muzeul Luvru

Email Imprimare

La invitatia Muzeului Luvru, in perioada 17.04.2019 - 29.07.2019, Muzeul National de Arta al Romaniei, impreuna cu Muzeul National de Istorie al Romaniei, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe si cu Manastirile Putna, Sucevita si Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, va participa la organizarea expozitiei Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui Stefan cel Mare. Evenimentul este unul istoric, fiind prima expozitie de arta romaneasca la Muzeul Luvru, iar capodoperele broderiei romanesti vor fi prezentate in chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanitatii.
Expozitia se centreaza pe imaginea-simbol a steagului de lupta cu chipul Sfantului Gheorghe, brodat in urma cu peste 500 de ani si oferit de Stefan cel Mare Manastirii Zografu de la Muntele Athos. Recuperat in timpul Primului Razboi Mondial de armata franceza si restituit Romaniei in cadrul unei ceremonii solemne ce a avut loc in 1917 la Universitatea Sorbona, acesta devine emblematic pentru dinamica relatiilor culturale dintre Romania si Franta din ultimul secol. Alte 26 de broderii, datand din 1437 pana la sfarsitul secolului al 17-lea, vor completa discursul tematic al expozitiei dedicat rolului magistrat pe care l-au asumat artistii si mecena din Tarile Romane in conservarea traditiilor artistice bizantine. Valurile liturgice sau decorative care se vor expune acum, elementele vestimentare sau exceptionalele portrete brodate pe acoperamintele de mormant moldovenesti vor aduce in fata publicului mesajul cel mai autentic si mai expresiv al culturii medievale romanesti.
Broderia de traditie bizantina este o tehnica artistica extrem de laborioasa, realizata doar manual, exclusiv din materiale pretioase, precum firul de aur sau de argint, perle, pietre pretioase si matasuri sau catifele din cele mai fine. Din acest motiv ea a fost rezervata in evul mediu celor mai bogati reprezentanti ai societatii, acestia fiind in general membrii familiilor voievodale sau boieresti sau inaltii ierarhi ai vremii. Expozitia incearca sa puna in valoare atat importanta istorica a acestor piese, cat si reteaua de legaturi sociale care au contribuit la crearea si valorificarea lor.
Interesul Frantei pentru capodoperele artei vechi romanesti a fost stimulat de primele participari ale Romaniei la Expozitiile Universale de la sfarsitul secolului al 19-lea de la Paris (1867 si 1900), dar si in urma organizarii la Bucuresti, in 1924, a celui dintai Congres international de studii bizantine, care a generat o intensa preocupare a savantilor lumii pentru patrimoniul medieval din Romania. Dintre acestea, expozitia acorda un loc special renumitului cercetator Gabriel Millet si arhivei documentare a acestuia, precum si volumului publicat de el in 1947 - Broderies religieuses de style byzantin - in paginile caruia piesele romanesti, simboluri ale trecutului glorios al Principatelor Romane, ocupa un spatiu foarte generos.
Expozitia face parte din Sezonul Romania-Franta, fiind evenimentul care incheie magistral aceasta serie unica de schimburi culturale si este inclus totodata in suita de manifestari dedicata promovarii Romaniei cu prilejul preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Uniunii Europene. Expozitia Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui Stefan cel Mare se inscrie in calendarul Sezonului Romania-Franta 2019. Evenimentul valorifica implicit temele abordate in cadrul Sezonului si contribuie la actualizarea imaginii si a perceptiei celor doua popoare unul fata de celalalt, precum si la intarirea legaturilor culturale si a cooperarii dintre cele doua tari, asa cum o indica si directia generala a programului.
Nascut dintr-o vointa politica comuna celor doua state, manifestata la cel mai inalt nivel, Sezonul Romania-Franta 2019 se desfasoara in paralel cu Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si coincide cu celebrarea a doua centenare: cel al Marii Uniri, implicit al nasterii Romaniei moderne, si respectiv sfarsitul Primului Razboi Mondial. Sezonul Romania-Franta a debutat in noiembrie 2018 si se va finaliza in iulie 2019.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.