Sambata, 23 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Flori salbatice din Romania - o istorie botanica, o noua expozitie la MNAR

Flori salbatice din Romania - o istorie botanica, o noua expozitie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei impreuna cu Societatea Romana a Artistilor Botanici organizeaza expozitia de pictura Flori salbatice din Romania - o istorie botanica, in perioada 12 aprilie – 5 mai 2019, la Salile Kretzulescu ale muzeului. Privind florile salbatice intre arta si stiinta, expozitia ofera sansa intalnirii cu lucrari de valoare din patrimoniul MNAR de la pictori impresionisti precum Grigorescu, Andreescu si Satmari si pana la exponenti ai fauvismului, precum Tuculescu. 
Vor fi expuse peisaje si naturi statice care vorbesc despre frumusetea si unicitatea florei salbatice a Romaniei. Alaturi de aceste lucrari de referinta, expozitia reuneste lucrari botanice ale Angiolinei Santocono, din patrimoniul muzeului botanic al Gradinii Botanice D. Brandza din Bucuresti. Totodata, va fi prezentat, pentru prima data in Romania, albumul regal The Transylvania Florilegium, realizat de Fundatia caritabila a Printului de Wales si lansat in 2018 la Londra.
Conceptul expozitional pleaca de la sintagma florile salbatice, intre arta si stiinta, si urmareste punerea in valoare a ambelor valente. De la investirea cu simboluri in Antichitate la compozitii ample renascentiste si, mai tarziu, la un gen de sine statator, florile sunt unul din subiectele preferate ale pictorilor din toate timpurile. In Romania, regasim recurenta peisajului si a naturilor statice in care flora salbatica este un mediator intre om si natura, intre domestic si salbatic, intre controlat si spontan.
Frumusetea  artei botanice vine din planta in sine – analiza si observarea ei, prin care pot fi remarcate evolutiile vegetatiei si modul in care aceasta a fost – sau nu - influentata de actiunea umana. In Romania, preocuparea pentru arta botanica se manifesta mai ales prin opera Angiolinei Santocono. Picturile artistei sunt realizate in acuarela, cuprinzand in jur de 5.500 de specii de specii. In traditia artei botanice practicate in Europa Occidentala, plantele sunt reprezentate, de cele mai multe ori, in marime naturala, pe un fundal neutru.
Din 1964, picturile Angiolinei Santocono stau la baza expozitiei permanente a Muzeului Gradinii Botanice din Bucuresti, ca material educativ si initiere in flora bogata a spatiului romanesc.
Acest proiect este organizat cu sprijinul BASF.
Expozitia va fi deschisa in perioada 12 aprilie - 5 mai 2019 la Salile Kretzulescu.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00 -18.00.
Pretul biletului de acces: 10 lei.
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.