Sambata, 23 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente O noua donatie la Muzeul Colectiilor de Arta - colectia Simion A. Iuca

O noua donatie la Muzeul Colectiilor de Arta - colectia Simion A. Iuca

Email Imprimare

Muzeul Colectiilor de Arta, sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, va invita incepand cu data de 11 iunie 2019 sa vizitati expozitia permanenta a colectiei Simion A. Iuca, intrata in patrimoniul muzeului in anul 2018, prin generozitatea doamnelor Alexandra Slavu si Maria-Margarita Iuca, fiicele artistului Simion Iuca. Gravor, pictor si profesor, Simion A. Iuca (Bucuresti, 1907-1994) a absolvit in 1928 Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, la clasa de pictura coordonata de George Demetrescu Mirea, completandu-si formatia artistica in perioada 1929-1936 la Paris, unde a frecventat cursurile de la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, in atelierul de pictura condus de Lucien Simon (aici familiarizandu-se cu diverse tehnici ale gravurii).

A participat, in perioada interbelica, la numeroase expozitii de grup organizate in Romania si in Franta, prima sa expozitie personala avand loc la Ateneul Roman in 1935. A fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti (devenita, dupa 1950, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu), unde a predat intre anii 1936 si 1972. Figura tutelara pentru numeroase generatii de artisti graficieni romani, Simion Iuca a fost un deschizator de drumuri in ce priveste introducerea tehnicilor stampei in programa universitara, organizarea unor ateliere de gravura, precum si adaptarea in limba romana a terminologiei specifice domeniului.
Colectia Simion A. Iuca este compusa in cea mai mare parte din lucrari de grafica in tehnici variate si gravuri in creion (sanguina, tus, carbune pe hartie, gravura cu daltita, gravura cu acul, acvaforte, acvatinta, vernis moale, litografie, xilogravura, linogravura, monotip), realizate de Simion Iuca incepand cu anul 1925 (Tatal meu in biblioteca) si finalul anilor 1960 (Docuri la Constanta, Piata la Baia Mare, Alexandra). O sectiune mai restransa a donatiei este constituita de cateva picturi, datand din perioada interbelica, completate cu un peisaj Vedere din Sinaia, realizat in 1958. Lucrarilor din colectie realizate de Iuca li se adauga si cateva portrete ale sale semnate de artisti diversi, gravuri de Gheorghe Petrascu (1872-1949), dintr-un tiraj imprimat de Iuca la dorinta exprimata de faimosul artist roman in 1937, o gravura cu acul de fiica sa Maria-Margarita Iuca (Lumi ale trecutului la mare), la randul ei artista, precum si sculptura in bronz Figura verticala III, avandu-l ca autor pe Gregoire Stanislav Slavu, sotul Alexandrei Slavu.
Din 11 iunie 2019, la Muzeul Colectiilor de Arta, corp C, etaj II (Calea Victoriei 111).
Program de vizitare: sambata – miercuri, 10:00 – 18:00.
Tarif: 15 lei (gratuit in prima zi de miercuri din fiecare luna).
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.