Sambata, 23 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Hanul din Moinesti se intoarce din Cehia

Hanul din Moinesti se intoarce din Cehia

Email Imprimare

O opera de importanta muzeala semnata de Stefan Luchian va fi repatriata prin intermediul licitatiei Artmark din data de 11 iunie. Este vorba despre lucrarea Hanul din Moinesti (1909), ce revine dupa o indelungata vietuire in Cehia, intr-o colectie de arta romaneasca. Moinestiul inceputului de secol XX era un loc frecventat de turisti, in special pentru baile tamaduitoare. Frumusetea locului atrage insa si pe unii artisti, cum ar fi de pilda Stefan Luchian. La Moinesti lucreaza mai cu nerv, tusele de culoare devin mai intense si prevestesc o etapa de varf a artistului.

Intr-o scrisoare adresata catre prietenul sau Virgil Cioflec, ii marturiseste profund impresionat: ... Simt ca locurile astea ma iubesc. Frumos e un biet cuvant care nu spune nimic din splendoarea scanteietoare a peisajului din Moinesti.
Hanul din Moinesti, ce va fi licitat in data de 11 iunie, a facut parte din colectia istorica a generalului Ilie Steflea (mana dreapta a maresalului Ion Antonescu) si a fost cel mai probabil achizitionata direct de la artist. Opera a participat la expozitia personala Stefan Luchian, din martie 1910, de Ateneul Roman.
Stai ca imi strici natura moarta! Asta ar fi exclamat Pallady atunci cand criticul de arta Ionel Jianu, vizitandu-l pe artist in atelierul sau din Paris, a vrut sa isi puna palaria si manusile pe o masa. Era un aranjament la care Theodor Pallady meditase multa vreme, iar dovada reusitei se gaseste in licitatia Artmark prin opera Natura statica cu crinul pacii.
Zeci de alte capodopere demne de un muzeu al artei clasice vor fi prezente in seara de 11 iunie, ora 19.00, la Athenee Palace Hilton din Bucuresti, in cadrul licitatiei de vara.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.