Miercuri, 27 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Asa vazut-a Zaharia – improvizatii intr-o lume captiva, expozitie de fotografie la Baia Mare

Asa vazut-a Zaharia – improvizatii intr-o lume captiva, expozitie de fotografie la Baia Mare

Email Imprimare

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures din Baia Mare, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti si Ambasada Republicii Moldova in Romania va invita joi, 27 iunie 2019, ora 12.00, la vernisajul expozitiei de fotografie Asa vazut-a Zaharia – improvizatii intr-o lume captiva. Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei a confirmat printr-un act politic o comunitate de limba si cultura, fiind succedata dupa doua decenii de anexarea Basarabiei de catre URSS. Asemenea oricarei schimbari politice majore, acest moment de ruptura a lasat spatii albe in istoria oficiala si traume in memoria colectiva.
Dincolo de interpretarile propuse de istoricii asupra acelor momente framantate si a perioadelor in care Basarabia si Romania au avut evolutii separate, avem la indemana microistoriile, care nuanteaza si dau relief vietii sociale de la est de Prut. O astfel de microistorie – de data aceasta vizuala – este si cea a lui Zaharia Cusnir si a satelor pe care el le-a fotografiat in anii ’50-’60 in mai bine de 4.000 de clisee. Recent descoperita in podul unei case abandonate, la 200 km de Chisinau, arhiva fotografica a lui Zaharia ne ofera astazi sansa rara de a privi viata rurala din Basarabia de dupa razboi intr-o maniera care eludeaza realitatea ingradirilor dictate de propaganda si discursul oficial al epocii.
Fotograful-taran scolit la Iasi esueaza in incercarea de a se impotrivi intrarii in colhoz, fiind inchis o vreme. Se va refugia in schimb in fotografie. Cu o arie de cuprindere limitata la cateva sate, Zaharia Cusnir este un etnograf inocent care inregistreaza episoadele sarbatorii si ale cotidianului, scene casnice sau de convivialitate, insa fara a se opri la ceea ce poate face oricine detine un aparat foto. Observatia sa aparent tacuta este surprinzatoare prin dinamica multora dintre cadre, parca impregnate de o stare de film.
Indrazneala de a construi imaginea prin compozitii, straturi si relatii intre personaje si aparatul foto pare neverosimila pentru acea perioada intr-un sat aflat la marginea URSS si cu atat mai mult pentru un satean de rand – fierar, zidar, lucrator in colhoz –, a carui viata a insotit istoria Basarabiei de la apartenenta la Imperiul Tarist pana la caderea blocului socialist. Se poate spune fara nici o ezitare ca Zaharia Cusnir este noua descoperire din familia inocentilor, alaturi de Costica Acsinte si Vivian Maier.
Asa vazut-a Zaharia – improvizatii intr-o lume captiva se alatura celorlalte proiecte curatoriale pe care Muzeul National al Taranului Roman le-a conceput de lungul a peste douazeci de ani in cadrul programelor Arhivei de Imagine, care cuprinde fotografii de la sat si de la oras, de teren si de studio, realizate de catre amatori si de catre profesionisti, toate constituindu-se in martori ai unui secol de viata sociala in comunitatile locuite de romani si nu numai. Realizarea acestui proiect se datoreaza colaborarii cu Ambasada Republicii Moldova in Romania si cu Asociatia pentru Fotografie Documentara A-DOF din Chisinau, fiind sustinut de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.
Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures din Baia Mare, pana la 18 august 2019, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.
Pe intreaga perioada a expozitiei va putea fi vizionat filmul Lumea lui Zaharia Cusnir, regizat de Elena Donciu, membru al Asociatiei pentru Fotografie Documentara A-DOF din Chisinau.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.