Marti, 26 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Ferdinand si Maria, regii Marii Uniri, o noua expozitie la MNAR

Ferdinand si Maria, regii Marii Uniri, o noua expozitie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 18 iulie 2019, ora 18.00, la vernisajul expozitiei Ferdinand si Maria, regii Marii Uniri, care va avea loc la parterul Galeriei Nationale. Realizata in parteneriat cu Muzeul Militar National Ferdinand I, Muzeul National al Taranului Roman, Casa Memoriala Costin Petrescu si Biblioteca Academiei Romane, expozitia beneficiaza de intrare gratuita.

O suita impresionanta de portrete, cele mai multe dintre ele oficiale, aduce un omagiu regelui Ferdinand si reginei Maria, fauritorii Romaniei Mari; portretele de acest fel au contribuit la conturarea memoriei colective, pastrand vie peste generatii amintirea unor monarhi care s-au pus cu toata energia si devotamentul in slujba tarii lor de adoptie. Realizate in perioade diferite, ele sunt opera unor artisti autohtoni (Milita Patrascu, Ipolit Strambu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont) sau straini (Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht) care au izbutit sa imortalizeze convingator trasaturile definitorii si caracterul celor doua personalitati istorice care au marcat devenirea Romaniei moderne in timpul si dupa Primul Razboi Mondial.
Lor li se adauga un album de schite in acuarela ale reginei Maria; ele imbogatesc perspectiva istorica cu una artistica, studiile de flori presarate cu diverse elemente geometrice si simbolice punand in lumina sensibilitatea reginei, ilustrata in acest caz prin practicarea unui limbaj decorativ specific stilului Art Nouveau atat de admirat in tinerete. Printre constantele vietii reginei Maria se numara de altfel, alaturi de atasamentul fata de arta populara si de traditiile culturale autohtone, disponibilitatea pentru practicarea diferitelor genuri artistice, intre care un loc special il ocupa literatura.
O suita inedita de fotografii si colaje cu articole din ziare de epoca din arhiva sculptorului Alexandru Severin adauga valoare documentara unei duble perspective, artistica si istorica. Expozitia prilejuieste astfel reintalnirea cu figuri fondatoare ale Romaniei Mari si subliniaza rolul picturii, al sculpturii si al artelor grafice la creionarea unei constiinte nationale din care familia regala face parte integranta.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00.
Accesul permis pana la ora 17.00.
Intrarea este libera!
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.