Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Istoria ascunsa a unui portret-simbol - Tristan Tzara, o noua expozitie la MNAR

Istoria ascunsa a unui portret-simbol - Tristan Tzara, o noua expozitie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita, din 17 august 2019, sa vizitati miniexpozitia-investigatie avand ca tema misterioasa "disparitie" a portretului poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy in 1924 si publicat in revista „Contimporanul” in acelasi an. Expozitia cuprinde "exponate-proba" care documenteaza intregul proces de descoperire a unui tablou celebru, considerat disparut de catre cercetatori, dar aflat in tot acest timp sub ochii nostri.
Intrigata de unele detalii ale lucrarii, curatorul Monica Enache a pornit cercetarea de la presupunerea ca Portretul lui Tristan Tzara aflat la MNAR a fost suprapus peste pictura din 1924. Propunandu-si sa elucideze aceasta dilema, curatorul povesteste ca intr-o prima etapa, impreuna cu restauratorii laboratorului de pictura ulei al muzeului, am analizat pictura in lumina razanta, fapt ce a oferit un prim argument. Prin acest procedeu a devenit vizibil faptul ca actuala compozitie este pictata peste o alta, iar volumele evidentiate in acest mod se suprapun pe traseele de baza ale compozitiei din 1924, atat cat se poate decela examinand reproducerea din "Contimporanul".
Cu concursul Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Optoelectronica - INOE 2000 s-a realizat o excelenta analiza cu raze X a picturii, care a permis confirmarea ipotezei.
In cadrul expozitiei, publicul va putea studia atat portretul lui Tristan Tzara, cat si imagini ale picturii, realizate in lumina razanta si fluorescenta, alaturi de radiografii, toate proband  prezenta portretului interbelic dedesubtul celui care se poate admira astazi in colectiile MNAR.
De asemenea, se va putea urmari si un material video infatisand fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul in care portretul a fost pentru prima data expus dupa interventia artistului, in varianta pe care o cunoastem astazi.
Cu acest prilej, se lanseaza Caietele Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, o publicatie periodica ce-si propune sa comunice publicului ultimele studii si cercetari ale specialistilor nostri. Primul numar este dedicat expozitiei Istoria ascunsa a unui portret-simbol - Tristan Tzara.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00.
Accesul se face pe baza biletului de intrare in galerie (15 lei – adulti, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacantelor pentru elevi, 75% reducere pentru studenti, pe baza legitimatiei).
Ora limita de acces: 17.00.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.