Luni, 1 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Restituiri, expozitie de tapiserie de Cela Neamtu la MTR

Restituiri, expozitie de tapiserie de Cela Neamtu la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 12 septembrie 2019, de la ora 18.00, la vernisajul expozitiei de tapiserie romaneasca si colaj textil a renumitei artiste Cela Neamtu, Restituiri.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana in 11 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

De cativa ani, de cand din debaraua artistica a Lenei Constante, trecuta la cele vesnice, au ajuns in cea a Celei Neamtu niste petice ramase de la elaborarea colajelor inspirate de portul popular romanesc, gen in care Lena a atins altitudini si viziuni unanim apreciate, Cela Neamtu, „pasarea cea maiastra a tapiseriei romanesti”, s-a dedat cu o devoratoare pasiune unei opere de reconstituire plastica a iei din toate tinuturile romanesti. Cela Neamtu a purces intai, experimental, la modelarea catorva ii, cu care a participat la expozitii in tara si strainatate consacrate acestei plasmuiri fara de egal a geniului nostru popular. Asa s-a nascut ideea unui ciclu menit a da seama, aidoma unei alcatuiri simfonice, de bogatia, diversitatea si splendoarea fara pereche a acestei creatiuni in fiecare colt de pamant romanesc.
Cela Neamtu s-a oprit la camasile romanesti din toate tinuturile de la Carpati la Dunare, sublime creatiuni ale genului popular. Stralucita exponenta a tapiseriei romanesti si universale, a fructificat acest dar de nepretuit. A colat, iscusit si cu inspiratiune, peticele intr-un proces reconstructiv. Colajului i s-a adaugat pensulatia de alb a panzetului si umbririle altor nuante cromatice, prin care a suflat viata peste aceste mitice intruchipari. Pulseaza in launtrul lor trairile celor care s-au invesmantat in camasile migalite pe claviaturile nevazute ale mintii si sufletului.
Tapiseriile incanta prin virtutile definitorii ale artei Celei Neamtu, cea care a izbutit sa duca mai departe traditia nobila a genului, inovand prin impletirea originala a tesaturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.
(Grigore Ilisei, scriitor, Cronica veche nr. 3, martie 2019, Iasi (extrase).
Pret bilet: adulţi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Dacic Cool se numara printre partenerii media ai acestui eveniment.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.