Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Descifrand portrete regale: Ferdinand si Maria – de la printi mostenitori la suveranii Romaniei Mari

Descifrand portrete regale: Ferdinand si Maria – de la printi mostenitori la suveranii Romaniei Mari

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita miercuri, 25 septembrie 2019, ora 18.00 la conferinta Descifrand portretele regale: Ferdinand si Maria – de la printi mostenitori la suveranii Romaniei Mari. Evenimentul marcheaza ultima zi de vizitare a expozitiei Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri.
Sustinuta de lector univ. dr. Marina-Cristiana Rotaru, conferinta va prezenta publicului o analiza a portretelor din expozitia Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri cu scopul de a decoda elementele din care este alcatuit discursul regal si modul de comunicare a imaginii monarhiei prin intermediul portretelor oficiale. 

Postura si gesturile suveranilor, surprinse de pictori in lucrarile din expozitie sunt o forma de limbaj. Unghiul din care sunt pictate personajele, pozitionarea subiectilor in raport cu privitorul, semiotica vestimentara si elementele de limbaj non-verbal, toate presupun o alegere bazata pe o semnificatie simbolica bine controlata. Faptul ca modelul este surprins frontal, din profil sau din semi-profil, pozitia subiectului (la acelasi nivel cu privitorul sau mai sus decat privitorul - pe un tron, o estrada, un balcon, etc.), directia privirii – sunt doar cateva dintre criteriile ce alcatuiesc un limbaj cu talc ce scoate la iveala intelesuri care completeaza portretul propriu-zis.
Intelegerea contextului istoric si rolului monarhilor, alaturi de toate aceste elemente de pe teritoriul analizei de discurs ajuta la construirea unui "simt al orientarii", fara de care povestea si personajele ei risca sa ramana insuficient intelese. Astfel, Ferdinand si Maria ne pot vorbi dincolo de timp, ajutandu-ne sa ii intelegem mai bine si, in felul acesta, sa ii cuprindem in propria noastra poveste, adica sa ne intelegem mai bine istoria tarii.

Marina-Cristiana Rotaru este lector univ. dr. al Departamentului de Limbi Straine si Comunicare din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.
In anul 2013 a sustinut lucrarea de doctorat cu titlul British and Romanian Constitutional Monarchies and Their Representations in the Royal Discourse of Queen Elizabeth II and King Mihai I la Universitatea Bretagne – Sud din Lorient, Franta. S-a specializat in analiza de discurs, cu precadere discurs regal.

Muzeul National de Arta al Romaniei
Detalii suplimentare: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  
Loc de desfasurare: Galeria Nationala, expozitia Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri 
Intrarea este libera.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.