Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Lemn Aur Lumina, expozitie la Muzeul National de Arta al Romaniei

Lemn Aur Lumina, expozitie la Muzeul National de Arta al Romaniei

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita in perioada 31 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020 la expozitia Lemn Aur Lumina, cea mai ampla expozitie din ultimul deceniu dedicata lui Ovidiu si Sultanei Maitec, intr-un dialog vizual inedit cu Stephane si Dana Maitec. Doua generatii de artisti din aceeasi familie, trei limbaje plastice diferite – pictura, sculptura, fotografie –, patru destine care s-au format in proximitate, in efervescenta cautarii unei voci si a unui drum propriu in arta: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune si interfereaza cu parcursul artei romanesti din ultima jumatate de veac.

Expozitia va aduce in atentia publicului cea mai cuprinzatoare selectie de lucrari semnate de Ovidiu si Sultana Maitec de la ultima lor expozitie organizata impreuna tot la Muzeul National de Arta al Romaniei in 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec si peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expozitiei in oglinda a cuplului, iar Stephane si Dana Maitec vor prezenta, in premiera in Romania, peste 50 de lucrari si instalatii interactive din seria Reflections.
Considerat astazi unul dintre cei mai importanti sculptori romani, Ovidiu Maitec a fost descoperit si sustinut de celebrul colectionar britanic Jim Ede. A debutat cu o expozitie personala la Londra, apoi a participat de patru ori la Bienala de Arta de la Venetia, iar lucrarile sale au devenit parte a unor prestigioase colectii internationale. In paralel, expozitia documenteaza destinul de exceptie al Sultanei Maitec, care a indraznit o spectaculoasa ruptura fata de cursul realist dominant al artei epocii, optand pentru o pictura nonfigurativa in tehnica foitei de aur - material ce va deveni marca sa vizuala dominanta.
Stephane Maitec, fiul celor doi, lucreaza, din 2002, alaturi de Dana Maitec: un duo care si-a construit o impresionanta cariera internationala in fotografia artistica. Seria Reflections, realizata de acestia, ofera publicului oportunitatea de a intra in contact cu opera lor, expusa in Franta, Statele Unite, Elvetia, Belgia, Italia. Lucrarile din aceasta serie pot parea, la o prima vedere, similare picturii sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt insa fotografie pura. Cum au ajuns Dana si Stephane Maitec la acest rezultat? Publicul va fi invitat sa fie parte activa in chiar procesul de creatie, intr-o instalatie interactiva – surpriza.
Stephane si Dana Maitec sunt, potrivit criticilor de arta din Paris, unde au expus prima data Reflections, inventatorii unei noi tehnici de fotografie pe care cei doi artisti au denumit-o art mirroring vivid - un experiment vizual inovator in care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploateaza potentialul creator al luminii si culorii fara nici o interventie digitala.

Muzeul National de Arta al Romaniei, parterul Galeriei Nationale
Perioada: 31 octombrie 2019 - 30 ianuarie 2020
Program de vizitare: miercuri - duminica, 10.00 - 18.00.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.