Marti, 22 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Publicul invitat sa redescopere lucrari esentiale pentru istoria recenta a artei romanesti

Publicul invitat sa redescopere lucrari esentiale pentru istoria recenta a artei romanesti

Email Imprimare

Institutul Prezentului si Muzeul National de Arta al Romaniei anunta deschiderea expozitiei 24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971, joi, 7 noiembrie 2019, de la ora 18:00. Expozitia va fi gazduita in aripa Galeriei Nationale a Muzeului National de Arta al Romaniei, cu acces din Calea Victoriei 49–53, si va fi deschisa publicului in perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10:00–18:00.
Expozitia include 115 lucrari ale unor nume reper din artele romanesti in perioada 1969-1971, precum si zeci de documente de arhiva (programe, afise, fotografii) care arata anvergura internationala a scenei culturale romanesti la acel moment. In expozitia 24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971 vor fi expuse lucrari de Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Serban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Raducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Setran si ale Grupului Sigma.
Prin expozitia 24 de argumente, Institutul Prezentului reviziteaza o perioada din istoria artei vizuale si performative romanesti, din anii 1960 si 1970. Este un demers curajos, deoarece vorbim de o expozitie care recupereaza pentru publicul romanesc o serie de aspecte uitate sau mai putin cunoscute din istoria artei recente, in mod special pentru noile generatii. Punctul de plecare l-a constituit cercetarea pe care am realizat-o in arhivele galeriei Richard Demarco, din Edinburgh, unde am parcurs materiale ce reconstituie aspecte relevante ale prezentei unor artisti romani in evenimente importante din Marea Britanie. Am articulat aceste descoperiri intr-o expozitie care sa restituie publicului o veriga necesara pentru a intelege fenomenul artistic contemporan din Romania, spune Alina Serban, istoric de arta si curator la Institutul Prezentului.
Galeria Richard Demarco din Edinburgh a organizat in anul 1967 prima expozitie dedicata artei din regiunea Europei de Est, materializand interesul promotorului de arta scotian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu toate scenele artistice europene, inclusiv cele din blocul socialist. Profitand de relativa deschidere politica a acelor ani, Richard Demarco intreprinde prima sa vizita in Romania in septembrie 1968, descoperind experientele neo-avangardei artistice romanesti. O prima expozitie romaneasca a fost 4 artisti romani (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu), adusa la Edinburgh in 1969 la Galeria Demarco, de la Bauzentrum Hamburg. Apoi, in cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, Richard Demarco a mijlocit organizarea expozitiei Romanian Art Today, care includea, pe langa plastica, si evenimente cu cele mai noi explorari in teatrul, poezia si dansul contemporan romanesc.
Intalnirea dintre arta romaneasca si Galeria Richard Demarco a fost scurta, dar intensa. Cercetarea arhivelor galeriei ne-a permis o analiza mai ampla a fenomenului artistic romanesc, a cautarilor, intereselor si de posibilitatilor aparute in plan institutional in acei ani, ca urmare a schimbarilor de directie in politica externa a Romaniei. Am descoperit aici elemente dintr-o micro-istorie care surprinde schimbarile de paradigma si tendintele din artele romanesti de dupa 1965, care schiteaza raporturile dezvoltate in plan local intre noile practici artistice si arta socialista (oficiala) a vremii. Nu in ultimul rand, reperele acestui schimb cultural ne ajuta sa intelegem mai bine cum se pozitiona arta romaneasca din acei ani in comparatie cu manifestari similare in plan regional si international, spune Alina Serban.
Titlul expozitiei se inspira din titlul poemului 24 de argumente (1984), semnat de Paul Neagu, un artist reprezentativ pentru perioada vizata si bine cunoscut atat in Marea Britanie, unde a emigrat in 1970, cat si la nivel international. Vizitatorul descopera o ilustrare a experientelor artistice ale acelor ani, cu referiri la contextul institutional al vremii si la cel individual, la conditiile locale si dialogurile globale, pornind de la o serie de lucrari concepute in aceasta perioada de artistii prezentati in expozitie.
Expozitia 24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971 ofera vizitatorului posibilitatea de a descoperi traiectoriile individuale ale artistilor, de a urmari diversitatea de medii abordate si de a intelege semnificatiile acestui moment in istoria artei locale.
Deschiderea publica a expozitiei 24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971 are loc joi, 7 noiembrie 2019, la ora 18:00. Vor participa artistii Peter Jacobi, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Vladimir Setran, precum si Richard Demarco si Terry Ann Newman din partea Arhivei Demarco din Edinburgh. Deschiderea publica va include performance-ul Geneza, de Miriam Raducanu, interpretat de Madalina Dan, la ora 18.30.

Evenimente asociate
24 de argumente include si o serie de evenimente asociate, printre aceste numarandu-se o reinterpretare a piesei Geneza, a coregrafei Miriam Raducanu, realizata de artista Madalina Dan special pentru expozitie. Piesa a facut parte din programul Nocturne prin care s-a facut cunoscuta Miriam Raducanu la finalul anilor 1960, fiind prezentata in cadrul expozitiei Romanian Art Today de la Edinburgh, in 1971, pe muzica de Anatol Vieru.
Seria de evenimente asociate expozitiei 24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971 include, de asemenea, conferintele Privind spre viitor, privind in trecut. Prima din serie va fi Klara Kemp-Welch - Recompunand socialul. Retele in arta experimentala est-europeana - si va avea loc pe data de 11 noiembrie, de la ora 19:00, la British Council. A doua conferinta - Despre facerea si trecerile lumii, in conexiune cu performance-ul Geneza, va fi sustinuta de Ioana Popescu, pe data de 15 noiembrie 2019, de la ora 18:00, la Muzeul National de Arta al Romaniei, Galeria Nationala, parter.
Performance-ul Geneza, de Miriam Raducanu, reinterpretat de Madalina Dan, va fi reluat in cadrul expozitiei, la Muzeul National de Arta al Romaniei, Galeria Nationala, parter in datele de: 9 noiembrie (de la orele 11:00 si 17:00), 10 noiembrie (de la ora 17:00), 15 noiembrie (de la ora 17:00), 16 noiembrie (de la orele 11:00 si 17:00) si 8 decembrie (de la ora 16:00).
Tot in cadrul evenimentelor asociate expozitiei 24 de argumente se inscrie seria de ateliere H-ARTA. Este un program educational care se va derula in perioada noiembrie-decembrie 2019, in cadrul expozitiei, la Muzeul National de Arta al Romaniei. Atelierele sunt destinate elevilor si sunt organizate in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Ferdinand I, Bucuresti, fiind sustinute de artistele Madalina Dan (dans) si Lea Rasovszky (arte vizuale) si de studioBASAR - Cristi Borcan, Alex Axinte (arhitectura).
Vizitatorii interesati se vor putea inscrie la tururile ghidate organizate in fiecare luna pe durata expozitiei.
Datele tururilor ghidate vor fi anuntate in anuntul dedicat expozitiei la www.institutulprezentului.ro si in blogul https://institutulprezentului.ro/24deargumente. Participarea se va face pe baza de inscriere si prin achitarea biletului de muzeu.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.