Marti, 22 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitii foto-documentare despre evenimentele de la Revolutia din ‘89, pe gardurile MNAR

Expozitii foto-documentare despre evenimentele de la Revolutia din ‘89, pe gardurile MNAR

Email Imprimare

Doua expozitii foto-documentare, realizate cu ocazia implinirii a 30 de ani de la Revolutia din 1989, ocupa in aceasta perioada gardul care imprejmuieste Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR). Prima dintre expozitii consta intr-o serie de panouri care arata pierderile uriase pe care le-au suferit atat cladirea fostului Palat Regal, cat si o parte dintre lucrarile aflate in patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfarsitul acelui an.

Pe atunci, Muzeul National de Arta al Romaniei era situat in aripa Stirbei Voda a fostului Palat Regal. In ianuarie 1990, muzeul a primit in administrare intreaga cladire, avariata in proportie de 90% in timpul Revolutiei. Incendiul declansat atunci s-a propagat si in laboratorul de pictura, ceea ce a dus la distrugerea operelor de arta care se aflau acolo, in timp ce alte zeci de lucrari au fost grav afectate si au necesitat ample restaurari, desfasurate atat in laboratoarele de specialitate ale muzeului, cat si cu ajutorul unor specialisti din tara si din Olanda, SUA, Franta, Italia.
Vreme de un deceniu, muzeul a ramas inchis pentru ample lucrari de renovare si reamenajare, interval in care, pentru a-si valorifica patrimoniul, a organizat numai expozitii temporare, atat la sediul sau, cat si in strainatate. Incepand cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Romaneasca Moderna (martie 2001) si Galeria de Arta Veche Romaneasca (aprilie 2002). In cadrul expozitiei MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea facute publice in premiera, ne arata cladirea in flacari, cu pereti exteriori distrusi si lucrari impuscate, sfasiate sau crapate. In paralel cu imaginile lucrarilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleasi opere de arta dupa restaurare, marturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabila.
Prin aceasta expozitie, ne-am dorit sa facem cunoscut efortul depus pentru a salva, pastra si reface atat cladirea fostului Palat Regal, cat si patrimoniul MNAR. A fost o munca uriasa, desfasurata atat pe perioada evenimentelor din timpul Revolutiei, cand angajatii au reactionat prompt pentru salvarea lucrarilor, pe care le-au dus in depozite, cat si in perioada de dupa, cand s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucuram ca acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89, Palatul este integral restaurat si redat circuitului public, iar multe dintre „suferintele” operelor de arta sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie, a declarat dl arh. Liviu Constantinescu, manager interimar al muzeului.
Cea de-a doua expozitie, realizata in parteneriat cu Agentia Nationala de Presa, este alcatuita din 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografica Agerpres de la evenimentele din decembrie '89. Realitatea acelor momente a fost surprinsa de fotoreporterii agentiei, care si-au facut datoria fara ezitare, astfel incat, acum, Agerpres poate prezenta filmul evenimentelor de la Revolutie.
Agerpres contribuie la mentinerea vie a memoriei nationale prin expozitiile de fotografii pe care le realizam pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevarate marturii, iar noi constientizam ca ne bucuram acum de libertate datorita sacrificiului romanilor de la Revolutia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect si pretuire in fata lor si a maretiei acelui moment istoric, a declarat Claudia Victoria Nicolae, director general al Agerpres. Printre momentele surprinse sunt scene cu evenimentele din Timisoara, preluarea puterii de catre multimea aflata in locul care ulterior avea sa se numeasca Piata Revolutiei si fuga familiei Ceausescu cu elicopterul.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.