Marti, 22 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Muzeul National al Taranului Roman – 30 de ani

Muzeul National al Taranului Roman – 30 de ani

Email Imprimare

In ziua de luni, 5 februarie 1990, se re-fonda Muzeul de la Sosea avand o noua titulatura – Muzeul Taranului Roman. Recunoasterea pe care a castigat-o se datoreaza viziunii fondatorului sau, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din Romania si un loc favorabil individualitatilor. De asemenea, este unul din putinele muzee din tara al carui patrimoniu imaterial este revizitat si reinterpretat in proiectele artistice ale unora dintre specialistii sai.
Miercuri, 5 februarie 2020, sunteti invitati sa sarbatoriti implinirea a 30 de ani de la refondare a Muzeului Taranului Roman cu expozitii, lansari de carte si proiectii.
Intrarea este libera.


Lansarea numarului 24/2019 al revistei Martor
La fosta Sala Irina Nicolau, de la ora 17.00
Se deschide seria de evenimente aniversare, la ora 17.00, cu lansarea numarului 24/2019 al revistei Martor. Anuarul de antropologie al Muzeului Taranului Roman, avand ca titlu Politics of Memory: the Collecting, Storage, Ownership and Selective Disclosure of Archival Material (Politici ale memoriei: colectionare, depozitare, proprietate si dezvaluire selectiva a materialelor de arhiva).
Coordonatorii numarului, Corina Iosif, Bogdan Iancu si Iris Serban, vor initia o discutie pe tema arhivelor si arhivarii, pornind de la numarul revistei, ce reuneste cercetari originale si materiale vizuale ce reflecta, mai ales, doua tipuri de fenomene. Pe de o parte, sunt prezentate studii de caz despre arhive deja consacrate, ce nu aveau, in principiu, vocatia deschiderii catre publicul larg, dar care isi flexibilizeaza si isi redefinesc frontierele, prin crearea de platforme digitale ori prin introducerea noilor tehnologii de inregistrare digitala. Pe de alta parte, aflati cum iau nastere si se constituie arhive noi, ce pornesc de la stocarea sau colectionarea de materiale al caror obiectiv nu era initial reprezentat de arhivare. In aceasta situatie se regasesc arhive cu un statut ambiguu, cum ar fi cele rezultate in urma desfiintarii unor institutii, ori arhivele private ale unor personalitati. Emergenta, in special in Europa de Est, a acestei diversitati de arhive este un fenomen ce obliga la redefinirea dreptului de proprietate asupra memoriei individuale asa cum se regaseste in arhive (si, in consecinta, institutionalizarea sa), dar si la redefinirea eticii de constituire, accesare, pastrare, utilizare si valorificare a "memoriei arhivate”. In continuarea dezbaterii, in dialog cu publicul, se vor prezenta doua colectii din Arhiva de Imagine (MNTR) si provocarile pe care le presupun arhivarea si valorificarea lor.
In partea a doua a intalnirii, va avea loc o incursiune in arhivele Studioului de Film Documentar Alexandru Sahia, prin proiectarea filmului Nunta la Leresti (1976, 22 min., regia Eugenia Gutu), inclus pe DVD-ul Sahia Vintage V, proiectie realizata prin amabilitatea One World Romania.

MaiestrIA. Povestea cusuta a iei
Expozitie itineranta si lansarea albumului omonim, la Sala Acvariu, de la ora 18.00
De la ora 18.00, Ambasada Republicii Moldova in Romania va asteapta la lansarea volumului MaiestrIA – povestea cusuta a iei, un album unic in spatiul romanesc, dedicat iei autentice traditionale, a carui autoare este basarabeanca Stela Moldovanu. Evenimentul este o buna ocazie de a ne reaminti despre simbolistica si originalitatea portului popular al neamului romanesc. Cartea cuprinde 448 de pagini bogat colorate, cu peste 500 de fotografii si ilustratii originale, in 9 capitole, in care se vorbeste despre istoria si personalitatile care au promovat ia, creatiile noi, fotografiate detaliat realizate in ultimii ani, ii de colectie, oameni valorosi, precum si sfaturi necesare pentru cei care vor sa inceapa a coase corect si informat. De asemenea, cartea mai cuprinde capitole dedicate simbolurilor de pe ie si descifrarea lor, cele mai frecvente tehnici de cusut, precum si un glosar cu termeni din domeniul portului popular.
Lansarea va fi insotita de o superba expozitie de ii autentice, cusute manual, in cadrul proiectului Maiestria, desfasurat la Chisinau. In prezent, Clubul MaiestrIA in actiune numara peste 100 de femei si un barbat din Republica Moldova, care activeaza in domenii absolut diferite, dar care cos din pasiune. Anterior, colectia de camasi autentice a fost expusa la Chisinau si la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana in 16 februarie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Proiectii de filme etnologice
La Cinema Muzeul Taranului, de la ora 19.00 si de la ora 20.30
Din 2005 si pana in prezent, Ministerul Culturii a reusit sa obtina inscrierea a sapte elemente din Romania in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii. Acestea sunt: ritualul Calusului, doina, ceramica traditionala de Horezu, colindatul de ceata barbateasca, jocul fecioresc din Romania, tehnici traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova, Martisorul - practici traditionale asociate zilei de 1 Martie.
Miercuri, 5 februarie, de la ora 19.00, veti avea ocazia de a viziona o parte din filmele de prezentare a acestor elemente vii de patrimoniu cultural imaterial: Colindatul de ceata barbateasca (10 min.); Ritualul Calusului (33 min.); Doina (13 min.); Tehnici traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova (10 min.).
De la ora 20:30, publicul va putea viziona filmul documentar Timoc. Lumea de dincolo (2011, 82 min.), in regia lui Marius Olteanu.
Comunitatea romaneasca din Timoc, Serbia, este convinsa ca, dupa moarte, mergi intr-un loc identic cu acesta in care traiesti, numit insa lumea de dincolo.
Mai multe detalii aflati de pe www.muzeultaranuluiroman.ro.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.