Sambata, 18 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Muzeul National al Taranului Roman este deschis zilnic in online

Muzeul National al Taranului Roman este deschis zilnic in online

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman continua sa ramana alaturi de vizitatorii sai, pe retelele de socializare, in aceasta perioada in care activitatile sale culturale au fost suspendate. Cu o cifra de peste 102.000 de urmaritori, pagina de Facebook a muzeului este cea mai apreciata pagina a unei institutii de cultura din Romania. Pentru toti cei care o urmaresc zilnic, sunt pregatite o serie de postari interactive: Casa de-a casa, #particular - Muzeul de acasa, De la tilinca la opinca. Dictionar pe sarite, Povesti de seara... meteriste, #MTRmainspira|in plina criza, ne refugiem in arta.

In fiecare zi a saptamanii, sunteti asteptati la Casa de-a casa, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui intr-o arhiva. Actuali sau fosti specialisti ai muzeului va insotesc prin povestile lor, indemnand vizitatorii online sa contribuie la colectia cu propriile lor experiente de locuire. Fiecare dintre ei au povesti ale locuirii in propria casa ori aiurea. Trebuie doar sa va dati ragaz si sa scotociti in memorie. Chiar si intr-un detaliu puteti descoperi o lume.
#particular este Muzeul de-acasa, o colectie de obiecte si povestile lor (inca) nespuse. Un muzeu nu inseamna doar colectiile pe care le arata, ci si povestile pe care le poate aduna. Strangeti laolalta povestile acelor obiecte personale care nu se epuizeaza niciodata; pe care le iubiti sau care va scot din minti, dar de care nu v-ati despartit niciodata. In miezul izolarii, Muzeul Taranului provoaca vizitatorii virtuali sa se intrebe care este obiectul pretios? Care este lucrul a carui poveste merita spusa, pentru ca te face sa te simti acasa sau, din contra, te duce cu gandul departe? Se adună imaginile si povestile pe care vizitatorii le trimit si se posteaza pe pagina Arhivei de Imagine MNTR. Le pastreaza cu grija de arhivist pe fiecare pentru ca, ulterior, seria curatoriata sa-si gaseasca locul intr-una din sectiunile platformei web Retelele Privirii.
Pentru ca in vremurile acestea nu mai pot umbla pe teren, prin sate, in cautare de traditii mai noi sau mai vechi, o echipa de etnologi de la Muzeul Taranului a gandit un dictionar multimedia. De la tilinca la opinca. Dictionar pe sarite este publicat cuvant cu cuvant, in fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului. Nu va fi un dictionar ca in carti, ci unul cu multe cuvinte folosite si folositoare la tara, pe care le-au aflat de la bunici, matusi, vecini, dar si din publicatii, din munca de la muzeu, ori din cercetarile de teren.
Cei mici sunt asteptati in fiecare luni, miercuri si vineri la Povesti de seara... meteriste. Copiii au nevoie, in aceasta perioada, de personaje de poveste ca sa invete diferenta dintre bine si rau, sa inteleaga lumea in care traiesc, sa se adapteze schimbarilor acesteia si, nu in ultimul rand, sa se exprime in relatia cu ceilalti. Dragostea pentru carti se transmite prin lectura. Iar actul lecturii trebuie incurajat din primii ani ai vietii. Unii parinti marcheaza momentele dinaintea somnului de seara a copilului prin ceea ce numim "povestea de seara", care ajunge, cu timpul, sa joace un rol esential in ritualul cotidian al celui mic.
Si, nu in ultimul rand, prin proiectul #MTR ma inspira, familiile cu copii pot sa valorifice acest timp petrecut alaturi de cei mici si sa diversifice activitatile creative, arta fiind atat un mijloc de exprimare a unui talent si de relationare cu ceilalti, cat si o modalitate de terapie. Pornind de la activitati pe care le vor inregistra foto/video si le vor transmite pe canalele de social media, publicul este rugat sa trimita propriile variante creative despre: #TEATRU ACASA, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRA, #GRADINARIM ACASA, #ADUSE CU POSTA.
Mai multe detalii despre fiecare actiune in parte, gasiti pe: www.muzeultaranuluiroman.ro, Facebook.com/MuzeulTaranului, Facebook.com/Educatie-Muzeala-MTR, Facebook.com/ArhivaDeImagine, Instagram @peasantmuseum.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.