Joi, 25 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Ultimele garoafe ale lui Luchian

Ultimele garoafe ale lui Luchian

Email Imprimare

O opera de importanta muzeala, Vas cu garoafe, semnata cu pensula legata de brat de catre primul pictor roman modern, Stefan Luchian, este scoasa la vanzare in cel mai mare eveniment de arta al sezonului - licitatia de vara din 11 iunie. Vas cu garoafe s-a nascut sub pensula maestrului in perioada care a marcat maturitatea artistica a lui Luchian, intre anii 1910 si 1913, atunci cand pictorul era impiedicat de boala sa mai iasa din casa si sa picteze acele peisaje care au marcat si innoit pictura romaneasca si pe care le iubea atat de mult. Stand in fotoliu, cu pensula legata de mana care isi pierduse dexteritatea, Luchian picta ore in sir flori, asezate in vase populare, printre care celebra capodopera care pleaca in licitatie de la un pret de pornire de 80.000 de euro.

Pictura provine din colectia doctorului Mihai Petrini-Galatzi, fondatorul dermatovenerologiei romanesti, care a fondat prima Catedra de Dermatologie din tara (la Spitalul Coltea) si a infiintat, impreuna cu Ioan Cantacuzino, Spitalul Filaret (astazi, Spitalul Marius Nasta din Bucuresti). La 1901, Petrini-Galatzi devenea directorul Serviciului Sanitar Roman (echivalentul functiei de ministru al sanatatii de astazi).
Opera a fost prezenta de-a lungul ultimelor decenii in expozitiile retrospective care au reunit faimoasele picturi cu flori semnate de Stefan Luchian, precum expozitia din 1957 a Muzeului de Arta al Republicii Socialiste Romania, care a oferit o deplina imagine a creatiei pictorului, in care „Vas cu garoafe”, prezent, astazi, in licitatie, figura la categoria 149.
Licitatia de vara cuprinde si alte lucrari de referinta semnate de marii maestri ai artei romanesti, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu sau Theodor Pallady. Capodoperele pot fi vizionate la Palatul Cesianu-Racovita din strada C.A. Rosetti, nr. 5 sau online pe www.artmark.ro.
Mai multe detalii gasiti pe www.artmark.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.