Joi, 25 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Carele cu boi, un apogeu al creatiei grigoresciene, vandute la licitatie

Carele cu boi, un apogeu al creatiei grigoresciene, vandute la licitatie

Email Imprimare

Joi, 11 iunie, pentru prima data in istoria pietei romanesti de arta, au iesit la vanzare in acelasi timp, in aceeasi licitatie, doua picturi reprezentative ale lui Nicolae Grigorescu, reprezentand tema sa predilecta, a peisajului spiritual romanesc – carele cu boi, venind dinspre targ sau de la munca campului si pierzandu-se in zarea plaiului. Tema frecventata, cu mai putina glorie, si de contemporani ai lui Grigorescu, precum Aman, Stahi ori Luchian, a fost impusa de Maestrul de la Campina, catre sfarsitul secolului al XIX-lea, drept vizual al specificului national, pastrandu-si poezia, savoarea si reprezentativitatea pana astazi – deopotriva brand de tara, nostalgie a ruralismului si simbol al virilitatii si autenticitatii natiei.

Mai ampla intre cele doua este Intoarcerea de la targ, (ulei pe lemn, 50 cm, pret de pornire 70.000 de euro), infatisand un covor de care cu boi, dintre care primul transporta o intreaga familie, numarand nu mai putin de 5 personaje, si este executata de Nicolae Grigorescu dupa 1890, atunci cand Campina si imprejurimile devin principala sursa de inspiratie pentru artist. De mai mici dimensiuni si pornind de la un pret de pornire de doar 40.000 de euro, cealalta pictura, Care cu boi, venind de la camp, (tot ulei pe lemn, 45 cm), provine din colectia Adolf Grunberg-Ruleta, industrias interbelic si pasionat colectionar de arta romaneasca din Bucurestiul primei jumatati a secolului XX. In colectia Ruleta, catre 1930 se regaseau numele cele mai importante ale picturii romanesti, de la Grigorescu, Luchian si Andreescu la Pallady si Petrascu. Chiar daca colectia s-a destramat in preajma anilor 1940, aceasta ramane in istoria artei romanesti un remarcabil exemplu de colectionism si tezaurizare.
Licitatia de vara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din prima jumatate a anului, a cuprins aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si a stabilit, probabil, noi recorduri pentru piata de arta romaneasca. Grigorescu, Luchian, Aman, Tonitza, Petrascu sau Pallady sunt doar cateva dintre numele reprezentative care au semnat capodoperele care au iesit in piata de arta, in premiera prin licitatia de joi, 11 iunie, care s-a desfasurat exclusiv online, pe platforma Artmark Live.
Mai multe detalii gasiti pe www.artmark.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.