Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Colectie de arta semnata Victor Brauner, scoasa la vanzare

Colectie de arta semnata Victor Brauner, scoasa la vanzare

Email Imprimare

Va voi vorbi despre oamenii petrolului/si despre sufletul lor negru si mai inflamabil decat petrolul…/Va voi vorbi despre crimele lui si ale oamenilor lui…/Eu care sunt negru si urat…/eu care murdaresc si distrug tot ceea ce ating/si care asemeni petrolului sunt ticalos, patimas si ignorant/si nu-mi pasa de prapadul pe care vorbele mele il aduc pe lume, declama in 1934 poetul avangardist Geo Bogza, in al sau Poem Petrolifer, posibil raspunzand, cativa ani mai tarziu, provocarii lansate de Victor Brauner in 1929, in vestita sa pictura suprarealista Geo Bogza aratand capul sau peisajului cu sonde.
In vara acelui an, 1929, pictorul se afla in gazda la Geo Bogza, pe Valea Doftanei, in Bustenari. Bogza se mutase la Bustenari in 1926, impreuna cu fratele sau Ovidiu, cu care infiintase o fabrica de sifoane, din veniturile careia traiau (pe sifoane erau imprimate initialele fratilor Gheorghe si Ovidiu – G.O. Bogza –, ceea ce ii sugereaza lui Bogza aceasta formula de nume de autor).
Pictura reprezentand pe Geo Bogza aratand capul sau peisajului cu sonde este, probabil, cea mai importanta opera de Victor Brauner aflata in maini private in Romania, apartinand perioadei suprarealiste romanesti, ce a durat pana in 1930, anul emigrarii sale la Paris - unde se consacra, curand, drept unul dintre cei mai importanti suprarealisti europeni. Pretul de pornire in licitatie este de 90.000 de euro, iar estimarea de piata este de 100.000-200.000 de euro. Capodopera iese la vanzare prin licitatie saptamana viitoare, joi, 25 iunie, laolalta cu inca 30 de lucrari de Victor Brauner, realizate in diverse tehnici, de la acuarela la afis la colaj la gravura, in cadrul uneia dintre cele mai valoroase colectii private de avangarda romaneasca formate - si inca ramase - in Romania.
Lucrarile semnate de Victor Brauner, pictorul suprarealist, originar din Piatra Neamt, Victor Brauner, nelipsite din marile colectii muzeale de arta de avangarda, sunt achizitionate pe piata internationala de arta cu valori record, de sute de mii de euro, Victor Brauner fiind pictorul roman (necontemporan) ce atinge in strainatate cele mai inalte valori de tranzactionare. Astfel, lucrarea Cazul straniu al domnului K a fost adjudecata la Paris in 2003 pentru 700.000 de euro, ori pictura Ultra-albastru biosensibil a fost adjudecata in 2008, tot la Paris, cu 550.040 de euro.  
Intre cele aproximativ 300 de piese din Licitatia unei Colectii de Avangarda se regasesc si fotografii de epoca ale lui Brancusi, din colectia criticului de arta Barbu Brezianu sau aparitii fotografice inedite ale artistului Jean-Michel Basquiat, lucrari semnate de Andy Warhol, afisele originale ale unor turnee Rolling Stones sau Beatles, dar si instantanee ale altor evenimente istorice si personalitati celebre.
Mai multe detalii gasiti pe www.artmark.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.