Miercuri, 3 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Cum am ajuns aici? Expozitie de pictura si grafica la MTR

Cum am ajuns aici? Expozitie de pictura si grafica la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman gazduieste, la Sala Irina Nicolau, in perioada 15 iulie - 2 august 2020, expozitia de grafica si pictura Cum am ajuns aici?, a arhitectului si artistului plastic Vladimir Paun-Vrapciu. Expozitia este inspirata si arhitectural construita in jurul ideii si a intrebarii Cum am ajuns de la 10 ingradiri rationale la milioane de ingradiri irationale?
O spune autorul expozitiei: Prin aceasta expozitie incerc, ca arhitect si artist plastic, sa purced impreuna cu publicul iubitor de arta contemporana intr-o analiza launtrica a spiritului uman, prin care sa gasim raspunsuri si rezolvari la problemele actuale din existenta noastra. Sa incepem cu cele 10 ingradiri rationale scrise in piatra de Moise, pe Muntele Sfant, sau de catre Buddha, la momentul infaptuirii minunii de pe marginea raului Nairaajana, sau poate de catre Confucius, in lupta sa pentru moralitatea spiritului uman... si apoi sa analizam restul ingradirilor aparute ulterior in perioada contemporana. Sa incercam sa gasim raspuns impreuna si la intrebarile pe care eu mi le-am pus in ultimele luni pe fondul pandemiei.

Cum am ajuns ca viata noastra sa se schimbe in totalitate in cateva luni? Cum este posibil sa nu asculti de medici specialisti si sa declari ca nu exista nici o ingrijorare referitoare la virus? Este revoltator sa constati ca spiritul uman si-a pierdut ratiunea si nu a evoluat. Cum au ajuns unele natiuni sa isi fure una alteia echipamentele de protectie impotriva pandemiei? Cum au ajuns oameni care isi permit sa conduca masini de zeci de mii de dolari sa stea la cozi de cateva ore pentru o cutie cu alimente? Cum am ajuns sa constatam ca in unele tari dezvoltate si care ar trebui sa fie exemplu pentru tarile in curs de dezvoltare, pe fondul unei revolte spiritual umane, sa ajungem, in acest secol, sa vedem indivizi care provoaca haos in numele unei nedreptati si distrug munca semenilor?
Nu avem nici o scuza: in mod special, ultima generatie a avut tot confortul necesar unei vieti pline de bunastare, pe sacrificiile si munca generatiilor trecute. Globalizarea isi urmeaza cursul. Cum putem face mai bun spiritul uman? Evolutia lui, in aceste cazuri, este un esec al sistemelor si al bugetelor mici acordate educatiei, culturii si sanatatii de statele lumii dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe viitor, trebuie sa investim mai mult in educatie, arta si sanatate, pentru a nu mai fi luati prin surprindere de orice eveniment de forta majora.
Nu voi face referiri la stilul artistic in care se integreaza expozitia, la tehnica in care sunt realizate aceste lucrari prezentate; pentru aceasta, las aceste elemente artistice si tehnice sa fie prezentate si traduse estetic si tehnic, pentru publicul privitor, de persoane calificate in a le dezbate: doamna Doina Mandru, critic de arta, si domnul lector universitar Ion Anghel, curatorul expozitiei. Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc pentru colaborarea minunata si plina de energie creatoare pe care am avut-o de a lungul timpului.
Am sa inchei aceasta prezentare a expozitiei de grafica si pictura cu un
citat din Jean Baptiste Camille Corot:
Daca pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie, pe care oamenii ar trebui nu numai sa o ierte, dar chiar s-o caute. Imi privesc chipul si imi cantaresc sanatatea. Amandoua poarta semnele grijilor, ale ambitiilor si remuscarilor care contorsioneaza fizionomia fiecaruia din noi. Iata de ce ar trebui sa iubim arta. Ea procura acelora care vor sa-si echilibreze viata calmul, implinirea morala si chiar sanatatea.

Pret bilet: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.