Luni, 8 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia Horia Bernea: de la gradina la iconostas, la MTR

Expozitia Horia Bernea: de la gradina la iconostas, la MTR

Email Imprimare

Asociatia Eleon din Alba Iulia, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta miercuri, 12 august, de la ora 18.00, la Sala „Irina Nicolau”, la vernisajul expozitiei Horia Bernea: de la gradina la iconostas. Expozitia comemoreaza 20 de ani de la moartea artistului.
De la gradina la iconostas, Horia Bernea, asa cum el insusi afirma, a cautat dialogul, colaborarea cu Dumnezeu. Dupa ce a parcurs o etapa conceptualista, abstracta, Horia Bernea s-a intors gradual spre arta figurativa, masurandu-si fortele, uriase, cu „supunerea la dat”. A abordat genuri si teme consacrate, si-a impus siesi limite in pictura si a perseverat in a se apropia de resorturile ultime ale lumii ce ne inconjoara, cu instrumentele unui pictor care nu a negat nici arta contemporana, nici traditia. Innoirea neincetata a cautarii l-a situat permanent in preajma tainei acestei lumi. A considerat arta nu un scop in sine, ci un ajutor in supravietuirea spirituala, iar impartasirea bucuriilor pe care le-a trait in drumul sau catre adevar a numit-o marturisire.

Efortul sau integrator in plan artistic a stat sub semnul crucii, pe care a recunoscut-o, cu neincetata uimire, in toate. Prin expozitia Crucea, a marcat infiintarea Muzeului Taranului Roman, punand in lumina credinta crestina ca fundament al civilizatiei satului romanesc si importanta crucii ca reper in contemporaneitate. Cu delicatete, ascutit discernamant si gust desavarsit, a asezat si expozitia permanenta a Muzeului, in care a aprins, ca o flacara palpaitoare, asa cum si-a dorit, amintirea spiritualitatii taranului roman. Muzeologia, ca si pictura lui Horia Bernea, s-a dorit a fi o lucrare teandrica, ce invita, nu obliga, la impartasirea bucuriei pe drumul cunoasterii.

Expozitia este organizata de Asociatia Eleon din Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman si in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei. Majoritatea lucrarilor au fost puse la dispozitie prin bunavointa colectionarilor dr. Sorin Costina, Daniel si Roxana Ghiurutan si Doina si Constantin Xifta.

Expozitia va face parte din evenimentul Zilele Muzeului Taranului care, anul acesta, va avea loc in perioada 10-20 septembrie 2020.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.