Luni, 8 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Istoria Solidaritatii poloneze, expozitie la Bucuresti

Istoria Solidaritatii poloneze, expozitie la Bucuresti

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Polonez din Bucuresti prezinta publicului bucurestean, intr-un loc simbolic pentru romani, o expozitie despre istoria sindicatului Solidaritatea din Polonia anului 1989. A 40-a aniversare a revolutiei Solidaritatea poate fi urmarita in aer liber, pana in 10 septembrie 2020, fiind expusa pe gardul fostului Palat Regal, chiar in vecinatatea Pietei Revolutiei. Expozitia este realizata la implinirea a 40 de ani de la infiintarea sindicatului Solidaritatea din Polonia, care a contribuit la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est.

Condusa de Solidaritatea prin metode pasnice, revolutia din 1980 a dus la caderea comunismului in Polonia in vara anului 1989. De asemenea, a provocat o avalansa care a afectat intregul asa-numit bloc estic si s-a incheiat cu caderea Zidului Berlinului, iar mai tarziu, cu sfarsitul dictaturii lui Nicolae Ceausescu in Romania.
Sindicatul Independent Autocefal Solidaritatea a fost inregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorita unui val mare de greve muncitoresti, si a adunat in momentul sau de varf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranta pentru o viata demna, mai buna, in libertate.
Marea miscare sociala Solidaritatea, la conducerea careia s-a aflat Lech Walesa, a ajutat oamenii sa se organizeze si sa-si exprime dorintele, iar autoritatile comuniste din tara au obligat tara sa negocieze si sa incheie acorduri cu sindicalistii. Sloganul Nu exista libertate fara solidaritate a devenit mesajul unei revolutii pasnice si a ramas in mintea polonezilor ani intregi.
Datorita determinarii a mii de oameni, in 1989, Polonia a devenit prima tara a asa-numitului bloc estic, in care, urmare a discutiilor de la "Masa rotunda", s-a ajuns la un acord ce a determinat organizarea de alegeri parlamentare partial libere si prabusirea sistemului comunist. Alte tari au urmat calea Poloniei.
Expozitia A 40-a aniversare a revolutiei Solidaritatea, pregatita in versiunea in limba romana de Institutul Polonez din Bucuresti, poate fi vazuta pe gardul MNAR de pe Calea Victoriei nr. 49-53 din Bucuresti, pana in 10 septembrie 2020, iar apoi, pana la sfarsitul lunii septembrie, pe gardul Muzeul Colectiilor de Arta din Calea Victoriei nr. 111.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro si instytutpolski.pl

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.