Joi, 4 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Muzeul Taranului Roman a primit Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei Romane

Muzeul Taranului Roman a primit Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei Romane

Email Imprimare

In ziua de 29 septembrie 2020, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane, a acordat Muzeului National al Taranului Roman Inaltul Patronaj al Majestatii Sale. Reamintim faptul ca Muzeul Taranului Roman este urmasul Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, infiintat prin Decretul Regal 2.777/13 iulie 1906, devenit, in 1915, Muzeul de Arta Nationala Carol I, si s-a bucurat, de atunci incoace, de atentia constanta a regilor Romaniei si a Familiei Regale.

In documentul asezat la fundatia cladirii care adaposteste Muzeul de la Sosea, regele Carol I scria: Dorind a cinsti arta stramoseasca cu un adapost vrednic de insemnatatea sa pentru educarea poporului si intarirea sentimentului patriotic, Astazi, 17/30 iunie Anul Mantuirei 1912, si al Domniei noastre al 47-lea, […] am pus temelia Muzeului National, menit sa intruneasca colectiile de arta acum razletite, spre a lasa generatiilor viitoare oglinda desavarsita a intreg tezaurului artistic din cuprinsul pamantului romanesc, incepand cu varsta preistorica si pana in zilele noastre.
Ati avut prilejul, in ziua de duminica, 17 iunie 2012, sa fiti martorii momentului in care ASR Principele Radu a dezvelit placa memoriala asezata la intrarea in muzeu, menita sa aminteasca acel moment istoric pentru muzeografia nationala, pentru cultura Romaniei. Sigur, nu ati uitat nici celelalte momente in care Familia Regala a Romaniei si-a aratat interesul pentru Muzeul Taranului, care, de altfel, a sprijinit, cu bucurie, alcatuirea colectiei de arta nationala gazduite la Palatul Elisabeta.
Acordarea Inaltului Patronaj al Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei Romane, reprezinta o recunoastere a meritelor tuturor celor care, in ultimii 30 de ani, de la reinfiintarea muzeului si de la revenirea sa in locul ce ii era atribuit de drept, inca din vremea regelui Carol I, au trudit pentru a face din Muzeul National al Taranului Roman o institutie care sa continue stradania intemeietorilor, in frunte cu Alexandru Tzigara-Samurcas, cel atat de apreciat de toti regii Romaniei, pe care i-a slujit cu devotament, pana la moarte.
Mai multe detalii aflati de pe www.muzeultaranuluiroman.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.